Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezidentské voľby: Českí politici očakávajú vyhrotenú kampaň, Korčok musí byť pripravený na podpásovky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Niektorí českí politici čakajú vyhrotenú kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb na Slovensku. Do finále, ktoré sa uskutoční 6. apríla, postúpili exminister zahraničia Ivan Korčok podporovaný opozíciou a predseda slovenského parlamentu a vládnej strany Hlas-sociálna demokracia Peter Pellegrini. Napríklad českých poslancov Ondřeja Kolářa (TOP 09) a Barboru Urbanovú (STAN) prekvapilo, že Korčok bol v prvom kole na prvom mieste.

Predsedu parlamentného zahraničného výboru Marka Ženíška (TOP 09) výsledok sobotňajšieho prvého volebného kola neprekvapil. "Podstatné je kolo druhé a tam platí, že rozhodne ten, kto dokáže zmobilizovať viac svojich voličov, aby k druhému kolu volieb prišli. Veľká časť nevolila ani v prvom kole, ukazuje volebnú účasť. Držím Slovákom palce, "napísal.

VIDEO Ján Kubiš po vyhlásení výsledkov 1. kola prezidentských volieb

Ján Kubiš po vyhlásení výsledkov 1. kola prezidentských volieb (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kolářa a Urbanovú, ktorí patria medzi ďalších členov výboru, Korčokovo víťazstvo prekvapilo. "Mám pocit, že v druhom kole sa ešte môže stať veľa vecí, bude záležať na aktivizácii voličov neúspešných kandidátov. Neviem, kto má vyššie šance, viem len, že by som Slovensku veľmi priala víťazstvo človeka, u ktorého sa nebudeme musieť báť, že demontuje demokratické inštitúcie, "oznámila Urbanová.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (3)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kolář uviedol, že situáciu vníma "realisticky" tak, že sa hlasy Korčokovej "protistrany" rozložili medzi viacerých kandidátov. "Úprimne si neviem predstaviť, že voliči (tretieho v poradí) Štefana Harabina v druhom kole Korčoka podporia," napísal ČTK poslanec. Korčok si podľa neho určite uvedomuje, že bude musieť pred druhým kolom "zabrať" a aj premiér Robert Fico (Smer-SD), podporujúci Pellegriniho, bude mobilizovať, pretože hlavou štátu potrebuje niekoho, kto mu nebude oponovať. "Myslím, že budeme svedkami vyhrotenej kampane a myslím, že Ivan Korčok musí byť pripravený na všetko možné podpásovky," poznamenal Kolář.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poslanec Ondrej Lochman (STAN) označil Korčoka za kandidáta, ktorý zjednocuje západne orientovaných voličov, kandidátov na druhej strane bolo podľa neho viac. "Petrovi Pellegrinimu odobral pravdepodobne časť voličov Štefan Harabin a v druhom kole sa dá očakávať presun časti tohto spektra k Petrovi Pellegrinimu, ak k voľbám dorazí," uviedol Lochman. Štartovaciu čiaru pre druhé kolo majú obaja kandidáti podľa neho v podstate rovnakú. "Očakávam veľmi vyhrotenú kampaň v druhom kole," povedal. Korčok je podľa Lochmana garantom demokratického a prozápadného smerovania Slovenska a vytváral by protiváhu Ficovi, ktorý "stratil hodnotový kompas niekde medzi Bratislavou a Východom".

Podpredseda Snemovne Ján Skopeček (ODS) v dnešnej Strane Terézie Tománkovej na CNN Prima News zablahoželal obom finalistom. Verí, že prvá zahraničná cesta novozvoleného prezidenta povedie do Česka bez ohľadu na to, či zvíťazí Korčok, alebo Pellegrini. "Na česko-slovenské vzťahy nemá mať bezprostredný vplyv to, či vyhrá ten, či onen," uviedol Skopeček.

Korčokovi vyjadrili na sieti X podporu podpredseda Snemovne Jan Bartošek a europoslanec Tomáš Zdechovský (obaja KDU-ČSL). "Viac ako 5,5 percenta je slušný náskok. Pred druhým kolom nás ale skoro určite čaká drsná antikampaň plná dezinformácií, "napísal Bartošek. "Prvé kolo vyhral Ivan Korčok a verím, že vyhrá aj druhé, keď vidím, aký hnus proti nemu proruské servery rozbehli," uviedol Zdechovský.

Poslanec SPD Ján Hrnčíř v debate na CNN Prima News sa voči "majstrovstvu" Slovákov ohradil, mali by rozhodnúť podľa neho sami. Hrnčiar obvinil český kabinet z toho, že sa do volieb na Slovensku zamieša, keď dočasne zrušil česko-slovenské medzivládne konzultácie a premiér Petr Fiala (ODS) následne prijal predsedu najsilnejšieho slovenského opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michala Šimečku.

Viac o téme: PoliticiČeskoDruhé koloPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu