Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Politológ o prvom kole volieb: Nechcel by byť v Pellegriniho koži! TAKTO vidí šance oboch kandidátov

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Je rozhodnuté. To, čo naznačovali niekoľko týždňov prieskumy, sa stalo realitou. Do druhého kola prezidentských volieb postúpili horúci favoriti - Ivan Korčok a Peter Pellegrini, avšak s väčším úspechom pre Ivana Korčoka, ako sa predpovedalo. Sú výsledky prvého kola prekvapením a čo nám naznačujú pred druhým, rozhodujúcim, kolom volieb? Aj o týchto témach sme sa naživo rozprávali v našej redakcii s politológom Radoslavom Štefančíkom.

Politológ Radoslav Štefančík zhodnotil výsledky prvého kola prezidentských volieb (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Politológ poukázal na to, že agentúry vo svojich prieskumoch ukazovali dlhodobo úplne iný výsledok. Podľa nich Ivan Korčok síce mohol prvé kolo vyhrať, ale iba s tesným rozdielom. Naopak, Peter Pellegrini bol jasný favorit, avšak „tieto voľby, respektíve prvé kolo, ukázali, že jednoznačným favoritom je Ivan Korčok." Úprimne priznal, že takýto výsledok neočakával a považuje ho za mierne prekvapenie.

Mobilizovať pred druhým kolom však budú oba tábory. "U Petra Pellegriniho a jeho tímu bude snaha dobehnúť Ivana Korčok a, samozrejme, ho aj predbehnúť, preto budú uvažovať, ako osloviť voličov, ktorí volili iných kandidátov, ako Štefana Harabina či Krisztiána Forróa," myslí si. „U Ivana Korčoka to bude to isté, len on nebude kandidovať z druhého miesta, ale z prvého miesta a pravdepodobne sa bude snažiť presvedčiť verejnosť, alebo aj spiaceho voliča, ktorý sa ešte neprebudil a necháva si to všetko na druhé kolo s tým, že má šancu na to, aby vyhral,“ uviedol.  

Politológ o prvom kole
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar)

Okolnosti voľby šéfa SIS, snaha o zmeny v RTVS či zmena Trestného zákona boli podľa Štefančíka dôležitými mobilizačnými faktormi. Voliči podľa neho nevolili v prvom kole len "za" Ivana Korčok, ale volili proti tejto vláde. Prvé kolo označil za plebiscit o tom, či ľudia súhlasia s politikou súčasnej vlády. Pripomenul napríklad aj nedávne vystúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka v debate s človekom, na ktorého je vydaný medzinárodný zatykač. "Je to taký nonsens, ktorý mohol prebudiť voliča, ktorý si myslel, že do týchto volieb nepôjde," povedal.

Peter Pellegrini si teraz podľa neho musí uvedomiť, že táto tvár, ktorú ukazuje, nie je tá, ktorú prezentoval pred parlamentnými voľbami. "Nerád by som bol v jeho koži, lebo to má veľmi ťažké," povedal na margo Petra Pellegriniho. Šéf Hlasu sa dlhodobo prezentoval ako človek, ktorý má iný názor na fungovanie vecí verejných ako Robert Fico. Teraz mu ľudia vyčítajú, že je voči Ficovi veľmi submisívny. "Bude sa musieť rozhodnúť, ktorou cestou ísť," povedal. Pellegrini môže totiž podľa Štefančíka stratiť voličov, ktorí ho vnímajú ako lepšiu verziu sociálnej demokracie na Slovensku. 

Politológ o prvom kole
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pripomenul tiež, že Ivan Korčok ešte nedosiahol strop a môže dostať hlasy kandidátov, ktorí dostali 1-2 percentá, napríklad hlasy Patrika Dubovského. „Myslím si, že veľký duel sa zvedie ešte o maďarského voliča," uviedol. V tomto smere má však podľa Štefančíka mierne navrch Pellegrini, ktorý sa nedávno stretol aj s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. „Otázne je, či sa Ivanovi Korčokovi podarí uchopiť tohto voliča,“ myslí si.

Čo sa týka voličov SNS, tak podľa Štefančíka šéf SNS Andrej Danko sa netají tým, že politiku vníma ako biznis. Zo strany Danka podľa neho vidieť už otvorený záujem byť nie podpredsedom NR SR, ale predsedom NR SR. „Strana Hlas-SD by ukázala veľkú slabinu, keby ustúpili,“ myslí si, hoci Danko má na základe hlasov od voličov minimálnu legitimitu. "Je ten posledný, ktorý by si mal niečo pýtať, aj keď stále sa hovorí, že aj malý šašo vie zahrať veľké divadlo," uviedol. Ak by si Danko nepýtal post šéfa parlamentu, mohlo by to byť nejaké ministerstvo, napríklad rezort hospodárstva v prípade, že by Denisa Saková išla na uvoľnené stoličku predsedu parlamentu. 

Pred druhým kolom očakáva oveľa ostrejšiu kampaň, "respektíve nejakú kampaň." Teraz ide podľa neho do tuhého. Očakáva, že niekto môže vytiahnuť nejaký škandál. "Minimálne jedna strana vytiahne niečo na tú druhú," povedal. Skôr by to mohol byť niekto z tábora Petra Pellegriniho, aj keď to nemusí byť rovno sám Peter Pellegrini. V tejto súvislosti pripomenul napríklad kroky Roberta Fica voči Andrejovi Kiskovi či Zuzane Čaputovej. 

Víťazom prvého kola je Ivan Korčok 

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Do druhého kola sa nedostali Štefan Harabin (11,73 percenta), Krisztián Forró (2,9 percenta), Igor Matovič (2,18 percenta), Ján Kubiš (2,03 percenta). Pod jedno percento hlasov získali Patrik Dubovský (0,71 percenta), Marian Kotleba (0,56 percenta) a Milan Náhlik (0,13 percenta).

Slováci si šiestykrát v histórii Slovenskej republiky volia prezidenta v priamych voľbách. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič. Nasledoval Andrej Kiska a dosiaľ poslednou prezidentkou je Zuzana Čaputová. Funkčné obdobie jej uplynie 15. júna.

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 6. apríla.

Viac o téme: Prezidentské voľbyPolitológPeter PellegriniIvan KorčokRadoslav Štefančík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu