Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEOROZHOVOR Politológ Štefančík: Veľký duel sa zvedie o voliča maďarskej národnosti

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Prvé kolo prezidentských volieb je za nami. Náskok, s akým ho vyhral Ivan Korčok pred Petrom Pellegrinim, je prekvapením. Úlohu vo výsledku zohrali aj kroky súčasnej vlády, ktorej chceli dať voliči aj takto najavo, čo si o nich myslia. Mobilizovať pred druhým kolom však budú musieť oba tábory. Dôležitú úlohu môže zohrať maďarský volič. O tom, aká bude kampaň pred druhým kolom, či sa dočkáme nejakého škandálu, ale aj o tom, kto bude náš nový prezident, sme sa v našom štúdiu rozprávali s politológom Radoslavom Štefančíkom.

Víťazom prvého kola prezidentských volieb sa stal Ivan Korčok. Na druhom mieste skončil Peter Pellegrini. Rozdiel je takmer 5,5 percent. Čakali ste takýto výsledok a s takým rozdielom?

- Mohol som očakávať len to, čo ukazovali agentúry. A tie ukazovali iný výsledok a to, že Ivan Korčok môže vyhrať naozaj len s tesným rozdielom. Naopak, Peter Pellegrini bol jasným favoritom. Prvé kolo skončilo nakoniec tak, že jednoznačným favoritom je Ivan Korčok. Doterajšia skúsenosť ukazuje, že pravicoví kandidáti, pokiaľ ide o hlavu štátu, majú vždy navrch oproti tým ostatným. Takže takýto výsledok som neočakával.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Komu výsledok pomohol? Ktorý tábor bude viac mobilizovať voličov? Bude to tábor Ivana Korčoka alebo Peter Pellegriniho?

- Myslím si, že jeden aj druhý. V štábe Petra Pellegriniho bude snaha dobehnúť Ivana Korčoka a dokonca ho aj predbehnúť. Budú uvažovať, ako osloviť voličov, ktorí volili iných kandidátov ako Štefana Harabina či predsedu Aliancie. U Ivana Korčoka to bude rovnaké. Len s tým rozdielom, že bude kandidovať z prvého miesta. Pravdepodobne sa bude snažiť presvedčiť verejnosť alebo aj spiaceho voliča, že je šanca na potvrdenie zatiaľ 10-ročnej tradície, že kandidáti Smeru alebo jej odnoží nevyhrávajú priamu voľbu prezidenta.

Publikované prieskumy verejnej mienky pred prezidentskými voľbami hovorili o tesnejšom výsledku. Posledné mesiace však slovenská spoločnosť riešila novelu Trestného zákona, nového riaditeľa SIS, zmeny v RTVS či zahraničnú politiku súčasnej vlády. Ovplyvnili aj tieto faktory voľbu prezidenta?

- Myslím si, že to boli mimoriadne dôležité mobilizačné faktory pre Ivana Korčoka, aj keď nemal nejakú mobilizačnú kampaň. Skôr si myslím, že voliči nevolili iba pána Korčoka, ale volili proti tejto vláde. Už viackrát bolo prezentované, že toto hlasovanie je akýmsi plebiscitom, či ľudia súhlasia so štýlom politiky, ktorý nastolila vládna koalícia. Uviedli ste konkrétne príklady ako napr. trestná legislatíva alebo zmeny v RTVS. Andrej Danko sa vôbec netají tým, že ju chce zoštátniť. Namiesto výberových pohovorov chce dosadiť vlastných nominantov, stranícke postavičky z okresných štruktúr strany. Toto mohlo nejedného voliča nahnevať. Dokonca aj voličov vládnych strán, ktorí očakávali úplne iný štýl politiky. V neposlednom rade pripojím k tomu vášmu zoznamu aj ministra vnútra. Ten sa v internetovej televíznej diskusii stretol s človekom, na ktorého je vydaný medzinárodný zatykač. V civilizovanom svete by na druhý deň musel odstúpiť a on to prezentuje ako úplne normálnu vec. Viem si predstaviť, že toto mohlo naozaj prebudiť voliča.

Je výsledok volieb vysvedčením pre Petra Pellegriniho a súčasnú vládnu koalíciu?

- V každom prípade si Peter Pellegrini musí uvedomiť, pokiaľ chce byť sám sebou a byť tým človekom a politikom, ktorého definoval pred voľbami, že toto nie je tá tvár Petra Pellegriniho, ktorú prezentoval pred parlamentnými voľbami 2023.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (3)
Ivan Korčok  (Zdroj: TopkyVlado Anjel)

Začnime víťazom prvého kola. Z akého tábora môže ešte získať Ivan Korčok hlasy? Alebo dosiahol už strop?

- Nepovedal by som, že dosiahol strop. Väčšinou to býva tak, že v druhom kole kandidáti získavajú aj tých voličov, ktorí v prvom kole volili niekoho iného. Určite získa nejaké omrvinky od kandidátov, ktorí dosiahli 1-2 percentá.

Ktoré hlasy môže získať?

- Napríklad hlasy pána Dubovského. Viem si predstaviť, že konzervatívny volič, ktorý volil pána Dubovského nakoniec pôjde voliť Ivana Korčoka. Myslím si, že veľký duel sa zvedie práve o maďarského voliča, resp. voliča maďarskej národnosti. Tam je skutočne otázne, akým spôsobom to nakoniec pán Korčok uchopí. Myslím si, že v tomto prípade má Peter Pellegrini oveľa viac navrch. Peter Pellegrini sa nedávno stretol s Viktorom Orbánom, prezentoval pozitívny vzťah k Maďarsku a tejto vláde.

Viac vo videorozhovore TU:

 

Viac o téme: Prezidentské voľbyPolitológPeter PellegriniIvan KorčokRadoslav Štefančík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu