Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bude posilnená spolupráca na zvyšovaní energetickej efektívnosti Slovenska

Jozef Božik
Jozef Božik (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Zvyšovanie energetickej efektívnosti a dekarbonizácie Slovenska pomocou využitia moderných technológii. To je cieľom posilnenia spolupráce Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) so Slovenským plynárenským a naftovým zväzom (SPNZ), o ktorom rokovali predstavitelia obidvoch organizácií v stredu v Bratislave.

"Vnímame spoločnú aktivitu SPNZ a ZMOS ako aktivitu, ktorá môže zásadným spôsobom pomôcť mestám a obciam na Slovensku. Po prvé v tom, aby sme dokázali byť efektívni z hľadiska vynakladania verejných zdrojov do systému energetiky. A zároveň boli dostatočne proekologickí, s perspektívou vnímania reality smerníc, ktoré budú platné v rámci Európskej únie pre všetky štáty od roku 2030, resp. 2040," priblížil po stretnutí predseda ZMOS Jozef Božik.

archívne video

Spolu so ZMOS a zástupcami pediatrov sme nastavili parametre siete ambulantnej pohotovostnej služby, tvrdí Zuzana Dolinková (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Pri plnení týchto cieľov pomôžu podľa neho moderné technológie, ktoré už sú na trhu a ktoré sú cenovo zvýhodňované. Nahradením starých technológií sa výrazne zníži spotreba energií. "Chceme dynamizovať využitie týchto aktivít práve preto, aby sme dokázali čo najúčinnejšie pomôcť našim členom, mestám a obciam SR práve v čase, kedy bojujeme o každé jedno euro, a to v nadväznosti na obrovské výpadky v podielových daniach, ktoré každoročne znamenajú chýbajúcich minimálne trištvrte miliardy eur," vyčíslil Božik. 

"Oceňujeme, že sme sa dohodli so ZMOS na rozšírení našej doterajšej spolupráce a sme radi, že zdieľajú náš pohľad na dekarbonizáciu, a to aj s využitím moderných plynových riešení," zhodnotil prezident SPNZ Rastislav Ňukovič s tým, že takto nadväzujú na memorandum o spolupráci, ktoré podpísali ešte v roku 2021.

Slovensko je druhou najplynofikovanejšou krajinou

Pripomenul, že Slovensko je druhou najplynofikovanejšou krajinou v Európskej únii (EÚ), pričom 77 % územia a 94 % obyvateľov má prístup k zemnému plynu. Rozšírenie spolupráce so samosprávami v tejto situácii vníma ako logickú synergiu. "Predmetom má byť spolupráca v oblasti hľadania energetických úspor, obstarávania energií a hľadania efektívnych riešení pre vykurovanie. Veríme, že táto spolupráca bude prospešná nielen pre naše dva zväzy, ale hlavne pre obyvateľov miest a obcí Slovenska," doplnil Ňukovič.

Člen prezídia SPNZ Martin Hollý poukázal na to, že ZMOS sa stáva napríklad komunikačným partnerom projektu Môj nový kotol. V rámci neho spoločnosť SPP - distribúcia ponúka zľavu na nákup moderného plynového kompenzačného kotla. Domácnosti pri tom podľa neho môžu ušetriť na nákupe a následne aj na nižšej spotrebe energií. "Zároveň ten prínos je aj environmentálny, s menšou spotrebou plynu dôjde aj k nižším emisiám," podčiarkol. 

Viac o téme: TechnológieEnergetikaSpoluprácaEfektívnosťZMOSSPNZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu