Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dráma v Spišskej Novej Vsi: Samovoľne sa pohol rušeň! Prešiel až 17 kilometrov, meškalo 14 vlakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Na železnici v Spišskej Novej Vsi došlo v sobotu večer k samovoľnému pohybu rušňa, ktorý sa podarilo zastaviť až za Markušovcami. Pre udalosť bola od 19.23 do 20.30 h prerušená železničná doprava v úseku Spišská Nová Ves - Markušovce - Spišské Vlachy. Následne bola čiastočne obnovená po druhej traťovej koľaji. Uviedla hovorkyňa Železníc SR (ŽSR) Vladimíra Bahýlová. Udalosť spôsobila podľa webu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) meškanie viacerých vlakov.

Uvoľnený rušeň patril podľa železníc nákladnému dopravcovi LRL - Lokorail. "Rušeň bol odstavený a pravdepodobne nebol dopravcom zaistený. Došlo k rozrezu výhybky číslo jedna smerom na Markušovce. Upovedomil na to výpravca ŽSR," informovala Bahýlová. 

archívne video

Obrovské prekvapenie na bratislavskej stanici: Z vlaku vystúpili veľké svetové hviezdy! (Zdroj: Ján Zemiar)

Na zastavenie rušňa boli v Markušovciach po prvej koľaji uložené zarážky, ktoré ho však nezastavili. Ďalšie zarážky boli uložené za Markušovcami v smere na Spišské Vlachy, kde sa rušeň podarilo zastaviť. "Rušeň mohol ísť rýchlosťou aj 60 kilometrov za hodinu. Prešiel úsek 17 kilometrov. Našťastie, k zrážke nedošlo, keďže zamestnanci ŽSR pohotovo zareagovali," doplnila hovorkyňa ŽSR. Škody spôsobené samovoľným posunom rušňa sú predmetom vyšetrovania. Na stiahnutie vozidla vyslali rušeň Železničnej spoločnosti Cargo zo Spišskej Novej Vsi. 

Pre uvoľnený rušeň meškalo 14 vlakov osobnej dopravy

Samovoľný pohyb rušňa na železnici, ku ktorému došlo v sobotu (2. 3.) večer v Spišskej Novej Vsi, mal za následok meškanie 14 vlakov osobnej dopravy v rozmedzí od piatich do 76 minút. Informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Vladimíra Bahýlová.

Pre udalosť bola od 19.23 do 20.30 h prerušená železničná doprava v úseku Spišská Nová Ves - Markušovce - Spišské Vlachy. Následne bola čiastočne obnovená po druhej traťovej koľaji. K celkovému obnoveniu dopravy došlo v nedeľu o 0.40 h, oznámili železnice. Zmeškané boli aj tri nákladné vlaky. 

Uvoľnený rušeň patril nákladnému dopravcovi LRL - Lokorail

Pri pohybe došlo k rozrezu výhybky číslo jeden smerom na Markušovce, upovedomil na to výpravca ŽSR. Na zastavenie rušňa boli v Markušovciach po prvej koľaji uložené zarážky, ktoré ho však nezastavili. Ďalšie zarážky boli uložené za Markušovcami v smere na Spišské Vlachy, kde sa vozidlo podarilo zastaviť. "Rušeň mohol ísť rýchlosťou aj 60 kilometrov za hodinu. Prešiel úsek 17 kilometrov. Našťastie, k zrážke nedošlo, keďže zamestnanci ŽSR pohotovo zareagovali," uviedla v sobotu hovorkyňa železníc.

K zraneniam pri udalosti nedošlo, okolnosti a spôsobené škody sú predmetom vyšetrovania. Na stiahnutie hnacieho vozidla vyslali rušeň Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia zo Spišskej Novej Vsi. Na udalosť reagoval dopravca Lokorail. "Rušeň bol vyše týždňa od 21. februára odstavený v Železničnej stanici Spišská Nová Ves. Predmetom prebiehajúceho vyšetrovania, pri ktorom poskytujeme plnú súčinnosť, je zistenie, prečo bolo hnacie vozidlo vôbec uvedené do pohybu," uviedla Petra Jamrichová, PR manažér spoločnosti Lokorail. Za meškanie vlakov sa spoločnosť ospravedlňuje. Podrobné informácie poskytne až po ukončení vyšetrovania.

Viac o téme: DopravaŽeleznicaRušeňMeškanieVlakySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu