Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda sa bude zaoberať okresmi Michalovce a Sobrance aj investičnou pomocou

Vláda SR Zobraziť galériu (2)
Vláda SR (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenská vláda sa na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní v Michalovciach bude zaoberať najmä sociálno-ekonomickou situáciou a vybranými problémami v okresoch Michalovce a Sobrance. Okrem toho je na programe aj schválenie národných víz pre občanov tretích krajín, investičná pomoc pre michalovskú spoločnosť Lichtgitter FRP Slovakia či štatút Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.

Aktualizované 12:55

Vláda vyčlenila pre okresy Michalovce a Sobrance vyše 1,62 milióna eur na konkrétne potreby obcí a občianskych združení. Okres Michalovce dostane 913.000 eur a okres Sobrance 709.000 eur. Zároveň uvoľnila 2,5 milióna eur pre Domov dôchodcov v Spišskej Novej Vsi na dokončenie rekonštrukcie budovy zasiahnutej požiarom. Ďalších 400.000 eur je určených na výstavbu garáží pre hasičskú techniku na Hasičskej stanici Veľké Kapušany. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda na výjazdovom rokovaní v Michalovciach.

VIDEO Vláda vyčlenila pre okresy Michalovce a Sobrance vyše 1,62 milióna eur

Vláda vyčlenila pre okresy Michalovce a Sobrance vyše 1,62 milióna eur (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Cieľom predkladaného materiálu je nájsť adekvátne riešenia na zmiernenie vplyvov utečeneckej krízy, spôsobenej vojnovým konfliktom na Ukrajine, za účelom dobudovania infraštruktúry a logistických kapacít v prihraničnej oblasti, ako aj identifikovať príležitosti okresu Sobrance pri tranzite, logistike a iných oblastiach v súvislosti s potenciálnou povojnovou obnovou Ukrajiny," priblížil vládny kabinet.

archívne video

Naša krajina nevyšle slovenských vojakov na Ukrajinu, tvrdí Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Spoločnosť Lichtgitter FRP Slovakia by mala dostať na zriadenie novej prevádzky v Michalovciach štátnu investičnú pomoc vo výške 1,229 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu. Firma plánuje na východe Slovenska spustiť výrobu plastových roštov vystužených sklenými vláknami (FRP). Investičné náklady by mali prekročiť 6,3 milióna eur a vzniknúť by malo do konca roka 2027 spolu 54 nových pracovných miest.

Vláda sa bude zaoberať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) sa bude zaoberať aj štatútom Ministerstva cestovného ruchu a športu SR. V návrhu sú stanovené hlavné úlohy ministerstva, zásady riadenia či organizačná štruktúra rezortu.

Zvýšiť by sa mohol v prípade schválenia návrhu počet národných víz v profesiách z oblasti dopravy či priemyslu. Návrh rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny ráta s nárastom národných víz v priemysle na 10.000 ročne. Má sa tak zefektívniť prijímanie príslušníkov vybraných tretích krajín. Ide najmä o automobilovú výrobu, ktorá vykazuje nedostatok pracovnej sily.

Viac o téme: VládaInvestičná pomocMichalovceSobrance
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu