Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko vyjadrilo pochybnosti vo vyšetrovaní úmrtia Jozefa Chovanca: Je odhodlané podať sťažnosť

Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca. Zobraziť galériu (3)
Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca. (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

BRATISLAVA - Slovensko vyjadrilo v diplomatickej nóte vážne pochybnosti týkajúce sa vyšetrovania úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca po zásahu polície v Belgicku v roku 2018. Minulý týždeň ju odovzdali belgickej veľvyslankyni. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD).

"Súčasne sme v diplomatickej nóte zdôraznili náš eminentný záujem na dosiahnutí objektívneho vyšetrenia a spravodlivosti pre pozostalých tragicky zosnulého slovenského občana. Veríme, že belgické orgány vyvinú maximálne úsilie na dosiahnutie spravodlivého a objektívneho posúdenia miery individuálnej zodpovednosti tých, ktorí mali z titulu svojho povolania život a zdravie tragicky zosnulého slovenského občana na území Belgického kráľovstva chrániť," priblížil Blanár.

aktuálne video

Slovensko odovzdalo Belgicku diplomatickú nótu pre úmrtie Jozefa Chovanca (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

SR takisto vyjadrila presvedčenie, že belgické orgány pri vyšetrovaní objektívne posúdia všetky fakty a dôkazy vrátane protichodných záverov slovenských znalcov, z ktorých vyplýva, že Chovanec mohol zomrieť v dôsledku konania iných osôb a nie v dôsledku sebapoškodzovania. "Sme pripravení svojim kolegom, partnerom poskytnúť všetku politickú i praktickú pomoc a spoluprácu na zabezpečenie toho, aby po dlhých šiestich rokoch dosiahli pozostalí po tragicky zosnulom občanovi Slovenskej republiky toľko očakávanú spravodlivosť," dodal šéf diplomacie.

Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca.
Zobraziť galériu (3)
Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca.  (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) zopakoval, že ak sa belgické orgány nevyrovnajú s nezrovnalosťami vo vyšetrovaní, Slovensko je pripravené podať proti Belgicku medzištátnu sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva.

Chovanec zomrel vo februári 2018 po zatknutí belgickou federálnou políciou na bruselskom letisku Charleroi a následnom kontroverznom zákroku policajtov. Slovenská republika vstúpila do trestného konania ako tzv. partie civile (poškodená strana) 26. marca 2021. Rozhodnutie belgických justičných orgánov v tomto prípade sa podľa Suska očakáva v druhej polovici marca.

Viac o téme: úmrtieBelgickoJuraj Blanár2018Zásah polícieJozef ChovanecDiplomatická nóta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu