Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zvrat v kauze exposlanca Hellebrandta: Padlo trestné oznámenie! Terčom kritiky je samotná nemocnica

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Bývalý opozičný poslanec Národnej rady SR Tomáš Hellebrandt (Progresívne Slovensko) otvorene priznal, že svojho mandátu sa vzdal preto, lebo lekárom v žilinskej nemocnici neohlásil svoju zdravotnú diagnózu, čo bola chyba. Nemocnica na neho kvôli tomu podala trestné oznámenie. Teraz sa ale situácia obrátila a trestné oznámenie bolo podané na žilinskú nemocnicu.

Hellebrandt priblížil, že s ochorením žije vyše 15 rokov, berie lieky a pravidelne chodí v zahraničí na kontroly a liečbu. Vďaka tomu nie je podľa vlastných slov infekčný a nepredstavuje žiadne ohrozenie pre lekársky personál a ani iných ľudí. "Pri mojom pobyte v žilinskej nemocnici som lekárov neupovedomil o mojej zdravotnej diagnóze. Neurobil som tak zo strachu, že táto osobná informácia sa dostane na verejnosť a stane sa prostriedkom politického boja. Zdá sa, že som sa bál oprávnene," uviedol Hellebrandt.

Zvrat v kauze exposlanca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Tomas Hellebrandt)

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina sa podľa hovorkyne Zuzany Fialovej nebude k prípadu vyjadrovať. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Šefčíková pre Topky potvrdila, že trestné oznamenie prijali v piatok. "Dňa 9.2.2024 bolo na Odbore kriminálnej polície  OR PZ v Žiline z Okresnej prokuratúry v Žiline  doručené trestné oznámenie oznamovateľa NsP Žilina vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu ohrozenie vírusom ľudskej imunodeficiencie."

Trestné oznámenie na nemocnicu

Karty najnovšie zamiešala mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP). Tá v piatok ráno na Generálnej prokuratúre podala trestné oznámenie na Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Žilina v súvislosti s medializovanými informáciami o zdravotnom stave poslanca Tomáša Hellebrandta. “Správanie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina považujeme za neakceptovateľné, neprofesionálne a pravdepodobne aj protizákonné. Niekto z tohto zdravotníckeho zariadenia vyzradil citlivú osobnú informáciu a táto sa následne stala súčasťou súboja politických strán,“ uvádza vo svojom stanovisku IĽP.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina
Zobraziť galériu (3)
Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina  (Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo)

Zdravotnícky personál pritom podľa organizácie musí vedieť, že je rozdiel medzi pacientom infekčným a neinfekčným. Legislatíva hovorí, že pacient má povinnosť správať sa tak, aby nešíril infekciu, nič viac. "Zdravotnícky personál má povinnosť sa chrániť, je to bežná súčasť ich práce, že prichádzajú do styku s chorými ľuďmi, od ktorých sa nechcú nakaziť. Svojim správaním však táto nemocnica poškodzuje dobré meno celého zdravotníctva a prispieva k stigmatizácii a diskriminácii. Navyše za celou touto kauzou cítiť aj homofóbiu,” povedal riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

Viacerí lekári a lekárky už na sociálnych sieťach vyjadrili nesúhlas s postupom Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina. “Pochybujem, že sa pán Hellebrandt dopustil porušenia zákona, a to ani na úrovni priestupku. Trestné oznámenie nemocnice považujem za účelové a postavené na insitnom výklade práva. Porušenie zákona, ale vidím na strane zdravotníckeho zariadenia a jeho personálu, pretože zdravotnícky pracovníci majú zákonnú povinnosť dodržiavať etický kódex a mlčanlivosť“ konštatoval právnik IĽP Daniel Grejták

Viac o téme: Fakultná nemocnica s poliklinikou ŽilinaInštitút ľudských právTomáš Hellebrandt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu