Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľké porovnanie! Takto členom vlády stúpnu platy, pozrite si tabuľku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images, Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico, no aj ostatní členovia vlády si odklepli vyššie platy. Tie sa im navýšia vďaka niekoľkonásobne väčším paušálnym náhradám, ktoré mesačne dostanú k bežnému platu. Aj keď bola strana Smer-SD kritikom vysokých platov vládnych predstaviteľov, niektorí z nich si po novom prilepšia o takmer dvojnásobok. V prehľadnej tabuľke sa dozviete, koľko vďaka náhradám mesačne dostanú.

Hnutie Slovensko reaguje na zvyšovanie platov vládnych predstaviteľov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Členom vlády sa šikovným spôsobom podarilo vyhnúť pravidlu, ktoré zastavuje rast ich miezd. Navýšenie platov si tak zaobstarali prostredníctvom vyšších paušálnych náhrad, pričom v prípade ministra sa jeho mzda zvýši o až o 96 percent.

Veľké porovnanie! Takto členom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vďaka novým náhradám si tak napríklad premiér Fico mesačne prilepší z pôvodných 6 527 € mesačne na 11 204 €. Podpredsedovia vlády, ako Robert Kaliňák (Smer-SD), Denisa Saková (Hlas-SD) či Tomáš Taraba (SNS), tak vďaka novým pravidlám zinkasujú 9 652€ mesačne.

Prilepšiť by si mali napokon aj ministri, ktorí vďaka navýšeniu paušálnych náhrad o 3 071 € zarobia 8 632 €.

Na paušálne náhrady sa nevzťahuje zdanenie

Nové paušálne náhrady, vďaka ktorým si členovia vlády výrazne prilepšia majú však ešte jednu výhodu. Na rozdiel od bežných platov sa na nich nevzťahuje zdanenie. Výška paušálnej náhrady tak bude členom vlády na účte pripísaná rovno v čistom. Podľa slov samotného premiéra si však členovia vlády navýšenie zaslúžia. Fico toto rozhodnutie obhajuje tým, že nový vládny kabinet nemôže zodpovedať za finančné rozhodnutia bývalých vlád a aj tým, že aktuálny vládny kabinet tvrdo pracuje Či dokonca navštevuje regióny.

Veľké porovnanie! Takto členom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: PremiérPlatyMinistriRobert FicoVláda SRČlenovia vládyPaušálne náhrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu