Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Slovensko prichádza víchrica NADINE: Môže spôsobiť materiálne škody, tento deň ju pocítime najviac!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Hoci nás silný vietor potrápil už včera, dnes naše územie zasiahne víchrica Nadine. Tá môže dosiahnuť rýchlosť až 180 kilometrov za hodinu. Poryvy vetra najviac pocítia obyvatelia týchto častí Slovenska.

archívne video

Silný vietor pustoší Európu: V Poľsku strhol žeriav! Zábery, z ktorých mrazí (Zdroj: FB / Łowcy Burz Południe - małopolskie i śląskie)

V priebehu dnešného dňa pocítime na našom území nárazy silného vetra. Ako informuje portál imeteo.sk, na naše územie prichádza víchrica Nadine, ktorá zasiahne oblasti od Britských ostrovov až po Čierne more. Silný vietor sme zaznamenali už včera, a to najmä na hrebeňoch Tatier, kde dosiahol rýchlosť 35 m/s. V priebehu dnešného dňa však naberie na intenzite a zasiahne aj nižšie položené oblasti.

Situácia bude zlá aj na horách

Pred víchricou včera varovala aj Horská záchranná služba (HZS). V príspevku na sociálnej sieti informovala, že v nedeľu medzi 18. a 22. hodinou bude na horách v polohách nad 1 800 metrov krátkodobo prúdiť silný vietor, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 45 až 50 m/s (160 až 180 km/h). "Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity - najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a pod," upozornilo HZS.

Hrozia materiálne škody

Situácia sa zhorší v pondelok. „Ešte silnejší vietor nás čaká v pondelok, kedy môžu byť poryvy vetra aj v nižších polohách veľmi nebezpečné,“ informuje portál imeteo.sk. Poryvy vetra najviac pocítia obyvatelia západného a stredného Slovensko, kde by mal vietor dosahovať 15 až 25 m/s (do 90 km/h). Na strednom Slovensku môže na horách a na vyvýšených miestach na západe môže ojedinele vietor dosiahnuť až 30 m/s (cez 110 km/h). V dôsledku silného vetra môže dôjsť aj k materiálnym škodám. Vietor oslabne až v noci z pondelka na utorok.

Viac o téme: PočasieVíchricaNadine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu