Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Novelu Trestného zákona by mohli poslanci schváliť v stredu alebo štvrtok: Rokovania budú pokračovať

 Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Novelu Trestného zákona by mohli poslanci Národnej rady (NR) SR schváliť v stredu (7. 2.) alebo vo štvrtok (8. 2.). Očakáva to premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý tento termín označil za reálny. Novela má priniesť zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a zmeny pri množstve trestných sadzieb.

Skrátenie diskusie o novele v druhom čítaní označil predseda vlády za správne rozhodnutie. "Takýto postup je zákonný a umožní, aby sme konečne začali rokovať o ďalších mimoriadne dôležitých návrhoch, ktoré už vláda predložila do Národnej rady," povedal vo videu na sociálnej sieti. Poslanci môžu v diskusii k návrhu vystúpiť v obmedzenom čase, ktorý koalícia určila celkovo na 62 hodín. Aktuálna 9. schôdza NR SR bude pokračovať od utorka (6. 2.).

archívne video

Tlačová konferencia strany SaS na tému: 100 dní prešľapov Ficovej vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Fico dodal, že na schôdzi treba rokovať o predloženom návrhu na oslobodenie poľnohospodárov od odvodov, aby sa tlmili "inflačné tlaky" pri cenách potravín. Vláda sa chce venovať aj kontrole cien a marží potravín. Parlament by mal ďalej rokovať o zákone o strategických investíciách, venovať sa má novelizácii zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, novele zákona o verejnom obstarávaní či zákonu o 13. dôchodkoch.

Poslanci majú v rokovaní na 9. schôdzi pokračovať opäť v utorok

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa vrátia do lavíc opäť v utorok (6. 2.). V rokovaní na 9. schôdzi by mali pokračovať diskusiou o vládnej novele Trestného zákona, ktorá je aktuálne v druhom čítaní a ktorej sa poslanci venujú v skrátenom legislatívnom konaní. 

Diskusiu k zmenám v Trestnom zákone v úvode rokovania skrátili na 62 hodín. Po prerokovaní novely by o nej mali poslanci aj definitívne rozhodnúť. Návrh ráta s úpravami trestných sadzieb a premlčacích lehôt, zmenami hraníc pri majetkovej trestnej činnosti aj so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Opoziční poslanci novelu kritizujú. Považujú ju za škodlivú a predložili desiatky pozmeňujúcich návrhov. Zmeny prišli aj z dielne koalície, ktorá na dôvodnosti novely trvá.

Predložených je aj viacero ďalších vládnych noviel s návrhmi na ich prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Týkajú sa stavebnej legislatívy a novely zákona o štátnej podpore nájomného bývania, novely zákona o regionálnej investičnej pomoci a zmien v zákone o sociálnom poistení. Z predošlého rokovania sa presunul aj návrh na zrýchlené prerokovanie novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Očakáva sa aj ďalšia mimoriadna schôdza

Na programe je aj viacero poslaneckých noviel zákonov, niektoré boli presunuté ešte z decembrovej schôdze. Zákonodarcovia by sa mali venovať aj návrhom na odvolanie predsedu brannobezpečnostného výboru Tibora Gašpara (Smer-SD) a predsedu výboru pre verejnú správu Michala Šipoša (klub Slovensko, Za ľudí, KÚ). Voliť by mali poslanci člena Rady Rozhlasu a televízie Slovenska. Venovať sa majú aj návrhu na odvolanie a voľbu členov Rady Slovenského pozemkového fondu.

Okrem toho sa očakáva aj ďalšia mimoriadna schôdza, na ktorej by mala odvolávaniu z funkcie čeliť ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Návrh podali opozičné PS a SaS. Argumentujú výrokmi aj plánmi ministerky, považujú ju za nekompetentnú. Šimkovičová iniciatívu vníma ako bežnú súčasť politického boja. Predseda SNS Andrej Danko avizoval, že ministerka má plnú dôveru strany, pretože robí dobrú prácu. 

Viac o téme: Robert FicoNovelaÚrad špeciálnej prokuratúryTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu