Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Súd sa bude opäť zaoberať odvolaním Volodymyra Y.

Volodymyr Y
Volodymyr Y (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Odvolaním Volodymyra Y. sa bude vo štvrtok opäť zaoberať bratislavský krajský súd. Hlava údajného mafiánskeho gangu čelí obžalobe z trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosť, za ktorý ho Okresný súd Bratislava II v januári potrestal trojročným väzením.

Senát musel posledné odvolacie konanie odročiť, lebo obžalovaný vypovedal svojmu obhajcovi Svetozárovi Chabadovi plnú moc a náhradný obhajca sa ospravedlnil. Krajský súd zároveň na neverejnom zasadnutí zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby. Proti tomuto rozhodnutiu sa nedá odvolať.

Okresný súd uznal Volodymyra Y. 10. januára vinným a odsúdil ho na tri roky v prvej nápravnovýchovnej skupine. Podľa prokurátora sa Volodymyr Y. dopustil trestného činu tým, že prostredníctvom ďalších osôb zorganizoval vývoz ukradnutých áut do Maďarska. Išlo o tri vozidla značky Audi, ktoré ukradli neznámi páchatelia od mája do augusta 1999 na rôznych miestach Bratislavy.

Volodymyr Y. podľa obžaloby dal ukradnuté vozidlá ukryť, potom na ne zabezpečil odcudzené tabuľky s evidenčnými číslami a nakoniec ich prenajatí šoféri vyviezli do Budapešti. Odtiaľ mali autá putovať do Rumunska. Volodymyr Y. tvrdí, že ide o blud a podľa neho prokurátor klame. Advokát Svetozár Chabada sa vtedy vyjadril, že ide o "účelové, vymyslené obvinenie utajeného svedka."

Ten podľa neho figuruje aj v kauze posledných dvoch vrážd, z ktorých jeho klienta obvinili. Prokurátor navrhol trest odňatia slobody na štyri roky, no keďže Volodymyr Y. nebol doteraz odsúdený za iný trestný čin, sudca trest znížil na tri roky. Obžalovaný sa vtedy odvolal. Volodymyr Y. figuruje aj v ďalšom prípade spolu s komplicmi Eduardom V., Juryjom R. a Vasyľom P. Sú obžalovaní z vrážd štyroch Ukrajincov.

Na prelome rokov ich polícia obvinila ešte z ďalších dvoch vrážd. Pred ôsmimi rokmi podľa obvinenia zabili jedného Ukrajinca a jedného Slováka. Ak sa im preukáže vina, hrozí im až doživotné väzenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu