Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hypermarket Tesco sťahuje z trhu obľúbenú zdravú maškrtu: Nechutná bola už na pohľad

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

BRATISLAVA - Na trhu sa nachádza ďalšia nevyhovujúca potravina. Je ňou obľúbená pochutina, ktorá sa pridáva do dezertov, koláčov, no často sa maškrtí len tak samostatne - vlašské orechy. Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Púchov vykonala na základe sťažnosti zákazníka odber vzorky u prevádzkovateľa Hypermarket TESCO v Púchove. Išlo konkrétne o vlašské orechy v škrupine voľné. Po preskúmaní nariadila prevádzkovateľovi potravinu prestať predávať.

Ako informuje Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR, nevyhovujúce orechy sa týkajú označení dávky E13230527D a E13230531C s dátumom trvanlivosti do 26. októbra 2024 a 29. októbra 2024. Vlašské orechy majú krajinu pôvodu USA a ich ďalšie spracovanie bolo v prevádzkarni ENCINGER SK s. r. o. v Bratislave.

"Vzorka na základe senzorického hodnotenia nie je v súlade s požiadavkami Nariadenia (ES) č. 178/2002 Európskeho parlamentu a rady z 28. januára 2002, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady  a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín článok 14 odst. 2b) nevhodné na ľudskú spotrebu," informuje ŠVPS SR.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Pri preskúmaní zistili, že povrch škrupiny je hnedej farby s výskytom čiernych fľakov, po vylúskaní boli takmer všetky jadrá odpudzujúce, vysušené, scvrknuté, tmavohnedej farby, poškodené pôsobením škodcov, s výskytom zámotkov, ale bez prítomnosti živých škodcov. Ich vôňa bola zatuchnutá, výrazná po oxidácii.

Prevádzkovateľovi boli nariadené opatrenia. Má zákaz umiestňovať na trh tento nevyhovujúci výrobok, povinnosť zabezpečiť jeho stiahnutie z predaja a informovať o tom zákazníkov na výveske na viditeľnom mieste. "Nevyhovujúci výrobok sa už pravdepodobne na trhu nenachádza," uzatvára ŠVPS SR.

Viac o téme: TescoVlašské orechyStiahnutie z predaja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu