Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najväčšia slovenská banka chystá veľkú ZMENU: Pozor, v Česku ju už vo veľkom zneužívajú podvodníci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Najväčšia banka na Slovensku chystá v roku 2024 zmeny. Slovenská sporiteľňa (SLSP) plánuje spojiť aplikácie George a mToken do jednej. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. V Českej republike sa pri podobnej zmene v Českej sporiteľni spustila na banku vlna podvodov, ktorými sa snažia zákazníkov banky oklamať a pripraviť o peniaze. SLSP je ale podľa slov hovorkyne na takéto hrozby pripravená.

Po novej zmene, ktorá má nastať v roku 2024, by tak klientom SLSP mala stačiť na platenie cez internet banking iba jedna aplikácia a to George. „V našej banke plánujeme zlúčiť aplikácie a zaviesť podpisovanie v Georgeovi v priebehu roka 2024. Tejto téme sa aktívne venujeme a proces zlúčenia aplikácií spolu s komunikáciou na klientov pripravujeme tak, aby sme ich ochránili,“ informovala Topky.sk hovorkyňa SLSP Cesnaková.

„Súčasne máme vyvinuté mechanizmy, vďaka ktorým vieme detekovať a zneškodňovať podvodné stránky, ktoré sa tvária, že patria našej banke,“ dodáva s tým, že je neposlednom rade dôležité, aby boli obozretní aj klienti a nenechali sa dobehnúť. „Preto sa dlhodobo zameriavame aj na vzdelávanie a komunikáciu hrozieb. Aktuálne máme navyše v ponuke nové poistenie online platieb na internete, ktoré ich pred mnohými hrozbami môže ochrániť,“ uzatvára hovorkyňa SLSP. Najväčšia banka SR tak plánuje byť na prípadné aktivity podvodníkov pripravená, ich triky je možné odpozerať z ČR.

V Česku sa pri spájaní aplikácií na klientov spustila vlna podvodov

Česká sporiteľňa už v súčasnej dobe ruší overovaciu aplikáciu pre aplikáciu internet bankingu George a musí sa pasovať s podvodmi. Útočníci chcú túto situáciu zneužiť a podstrčiť zákazníkom falošnú aplikáciu George ID s dôveryhodným vysvetlením, že ide o náhradu rušeného George kľúča. Na klientov banky skúšajú rôzne finty.

Jeden z príkladov, ako môže prebiehať podvod, popísal český poradca podpredsedu pre digitalizáciu Michal Bláha. „Nebezpečný scam na zákazníkov Českej sporiteľne. Zavolá automat, upozorní na neaktuálnu aplikáciu George a po stlačení tlačidla zašle URL s odkazom na aktualizovanú verziu. Vizuálne simuluje inštaláciu a potom navrhuje uloženie odkazu na falošnú webovú aplikáciu na plochu telefónu.“ V iných prípadoch môže prísť klasická SMS správa obsahujúca odkaz na falošnú aplikáciu.

Viac o téme: Internet bankingSlovenská sporiteľňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu