Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prioritou je presadzovanie spravodlivých zonácií v zmysle ústavy, tvrdí Jozef Božík

Jozef Božík Zobraziť galériu (2)
Jozef Božík (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Jednou z priorít Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) je presadzovanie spravodlivej zonácie národných parkov v zmysle Ústavy SR, platnej legislatívy, komunikácie so samosprávami, dotknutými organizáciami a ich potrebami. Povedal to predseda združenia Jozef Božik.

ZMOS dlhodobo žiadalo predchádzajúce vedenie envirorezortu o odborné dokončenie zonácie národných parkov. Doterajšie procesy vyhlasovania národných parkov boli podľa dotknutých samospráv vykonané netransparentne, proces nastavovania zonácie prebiehal neodborne a bez vyhodnotenia jej dosahov na miestne samosprávy a ich obyvateľov.

archívne video

Predseda ZMOS Jozef Božík: Dôležitou témou je nelegálna migrácia (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Neodborné riešenie zonácie môže mať podľa Božika dosah na znižovanie zamestnanosti v regiónoch. Môžu tiež byť obmedzované bežné činnosti najmä v malých obciach, zhoršenie sociálnych pomerov v regiónoch, zhoršenie podnikateľského prostredia v regiónoch, a najmä výpadok príjmov pre samosprávy.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (2)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Maarty)

Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) v rozhovore povedal, že zonácie národných parkov, ktoré nadobudli účinnosť od 1. januára, ministerstvo životného prostredia otvorí. V jednotlivých lokalitách potom začne riešiť "najpálčivejšie" problémy, najmä pri intravilánoch samospráv. Zonáciou prešli naposledy národné parky Veľká Fatra a Slovenský Kras, dávnejšie aj Slovenský raj, Muránska planina a Pieniny.

Viac o téme: PriorityZonácieZdruženia miest a obcí Slovenska Jozef Božík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu