Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Živnostníci, POZOR! Prichádzajú veľké zmeny: Času je málo, vyhnite sa nedoplatkom, bude to stáť tisíce eur

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Sociálna poisťovňa v týchto dňoch zasiela živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) oznámenia o novej výške poistného v súvislosti so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu od 1. januára 2024. Živnostníci dostanú spolu 187 529 oznámení buď listom prostredníctvom pošty alebo elektronicky, ak majú zriadenú e-schránku. Poštou Sociálna poisťovňa odosiela takmer 155 tisíc (154 806) oznámení a do e-schránok smeruje ďalších takmer 33 tisíc (32 723).

archívne video

SASKA predstavuje 36 konkrétnych opatrení pre živnostníkov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nové zmeny sa dotknú takmer 200 000 osôb na celom Slovensku, ktoré spadajú do zoznamu živnostníkov a ďalších samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje, že od 1. januára sa menia minimálna aj maximálna výška poistného. „Obe skupiny odvádzateľov poistného sú povinné uhradiť odvody v novej výške do 8. februára 2024,“ pripomína SP.

Živnostníci si tak musia dať veľký pozor. Poisťovňa upozorňuje, aby si nezabudli včas upraviť platobný príkaz v banke. Vyhnúť sa tak môžete prípadným nedoplatkom, ktoré pre vás v budúcnosti môžu predstavovať problém pri posudzovaní nároku na nemocenské a dôchodkové dávky.

Živnostníci, POZOR! Prichádzajú veľké
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nové hranice poistného sa tak pri minimálnom vymeriavacom základe posúvajú na úroveň 216,13 eura mesačne, pričom maximálne poistné rastie až na hodnotu 3025,96 eura. „Minimálne poistné pre dobrovoľne poistenú osobu (DPO), ktorá je dobrovoľne poistená dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti, dosiahne od 1. januára 2024 sumu 229,17 eura mesačne,“ dodáva SP.

Viac o téme: PlatbyNemocenské dávkyPoistnéSociálna poisťovňaSZČODôchodkové dávkyŽivnostníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu