Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Čaká vás preventívna prehliadka? Dôležitá zmena pre pacientov! Táto skupina už svoj problém nezatají

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dobrá správa pre pacientov. Od 1. januára 2024 sa zmenil rozsah vyšetrovaných laboratórnych parametrov v rámci preventívnej prehliadky. Na základe tejto zmeny budú môcť doktori pacientom už pri preventívnej prehliadke odhaliť ochorenie pečene a žlčových ciest a tak zvýšiť šance pacienta na prežitie. Chronickí alkoholici tiež vďaka tomu už svoj problém nebudú môcť zatajiť.

Od nového roka nastali viaceré zmeny v zdravotníctve. Okrem všeobecných lekárov už musia aj lekári špecialisti vydávať elektronické PN a tak už pacienti nemajú s potvrdeniami nijaké povinnosti a starosti. Pre pacientov okrem toho pribudla aj ďalšia pozitívna zmena.

archívne video

Gastroenterologické oddelenie Národného onkologického ústavu má novú endoskopickú jednotku (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ako informuje všeobecná lekárka pre dospelých Jana Bendová, po novom sa už nebude vyšetrovať sedimentácia krvi. Podľa nej šlo o zastaralú a už zbytočnú metódu, keďže v dnešnej dobe máme k dispozícii krvný obraz a vyšetrenie CRP. Namiesto toho pribudlo vyšetrenie GMT (gamaglutamyltransferázy). "GMT patrí medzi takzvané “pečeňové testy”, ktoré signalizujú poškodenie pečene," vysvetľuje lekárka na sociálnej sieti. GMT môže byť zvýšené len prechodne, napríklad, ak si pacienti večer pred odberom krvi dopriali alkohol, ale môže byť aj dlhodobé.

Najčastejšou príčinou zvýšenej hodnoty GMT je poškodenie pečene dlhodobým požívaním alkoholu. "Príčinou ale môžu byť aj niektoré lieky, ochorenie žlčníka albo žlčových ciest," dopĺňa Bendová. "Ak Vám lekár zistí zvýšenú hodnotu, môže po nejakom čase vyšetrenie zopakovať, aby zistil, ako sa hodnota vyvíja, alebo sa rozhodne poslať Vás na ďalšie vyšetrenia, napríklad ultrazvuk pečene alebo elastografiu," vysvetľuje.

Hladina GMT odhalí aj chronických alkoholikov

"Ak je hladina GMT zvýšená a lekár má podozrenie na nadmerné pitie alkoholu, pomôže mu v diagnostike krvný obraz, konkrétne stredný objem červených krviniek (erytrocytov), ktorý býva u alkoholikov zvyčajne zvýšený," približuje Bendová s tým, že mnohí chronické pitie zatajujú alebo bagatelizujú, no GMT ich prezradí. 

GMT nám podľa jej slov rozhodne pomôže v zlepšení diagnostiky chronických ochorení pečene a žlčových ciest. "Považujem to za veľmi významný krok, pretože sme krajina s vysokou spotrebou alkoholu," dodala. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

"Slovenská republika má v mladých skupinách veľkú prevalenciu pečeňových ochorení. Preto je pre komplexný skríning pečeňových ochorení potrebné skúmať aj iné parametre, nielen ALT," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková pre noviny.sk, podľa ktorej skoré zachytenie pečeňového ochorenia môže výrazne zvýšiť šance pacienta na prežitie.

Čo všetko obsahuje preventívna prehliadka?

"Základná preventívna prehliadka obsahuje komplexné vyšetrenie všetkých orgánových systémov, kontrolu stavu očkovania (napr. tetanus, záškrt), vyšetrenie pulzu a tlaku krvi, kontrolu hmotnosti a výšky vrátane rád a dokumentácie. Laboratórne vyšetrenia: moč chemicky, močový sediment, glykémia, kreatinín, ALT, GMT, krvný obraz vrátane trombocytov," píše sa v Zbierke zákonov SR v definícii základnej preventívnej prehliadky.

Viac o téme: ZdravotníctvoPreventívna prehliadka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu