Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Poslanci sa v pondelok vrátia na schôdzu: Rokovať majú aj o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry

 Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú od pondelka (8. 1.) pokračovať v 6. schôdzi NR SR. Vrátiť sa majú k novele Trestného zákona, ktorá predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Najprv sa majú zaoberať návrhom vlády, aby sa o novele rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) avizoval, že do diskusie k tomuto bodu sa prihlásilo 59 poslancov.

archívne video

Poslanci schválili rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť pod 6 % HDP (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Poslanci začali 6. schôdzu ešte začiatkom decembra, pred vianočnými sviatkami Pellegrini schôdzu prerušil do nového roka. Tesne predtým predniesol minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) návrh na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Po jeho odsúhlasení by malo pokračovať rokovanie o novele v prvom a následne aj v druhom čítaní. Nasledovať by mal návrh na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a ďalšie rokovanie o tejto novele v prvom a druhom čítaní. Na programe schôdze je ešte viac ako 20 bodov, medzi nimi aj poslanecké návrhy zákonov.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Maarty)

Parlament má na stole aj novelu tzv. kompetenčného zákona, ktorý poslancom vrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Zákon nepodpísala a žiada ho opätovne prerokovať. Výhrady mala k viacerým jeho ustanoveniam aj k legislatívnemu procesu. V rámci kompetenčného zákona malo od 1. januára vzniknúť aj nové Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR. Poslanci posunuli na január hlasovanie o vládnom návrhu novely zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve. Urobili tak pre technické problémy pri prednesení pozmeňujúceho návrhu Justína Sedláka (Smer-SD). Novela má umožniť poskytnutie príspevku v civilnom letectve ako minimálnu pomoc alebo štátnu pomoc na vykonávanie pravidelnej leteckej dopravy na území SR alebo medzi slovenskými letiskami a letiskami mimo územia SR.
 

Viac o téme: PoslanciNRSRÚrad špeciálnej prokuratúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu