Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kontrolóri si posvietili na obchody pred Vianocami, majú výsledky: Nepovolené látky aj potuchnutá chuť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pre Vianocami praskali obchody vo švíkoch, keďže ľudia nechceli riskovať, aby im počas sviatkov bude niečo na stole chýba. A práve na predaj tovaru v predvianočnom období si posvietili kontrolóri, ktorí odhalili nedostatky v 26 prevádzkach. Dobrou správou je, že ide len o mizivé percento zo všetkých kontrolovaných prevádzok. Napriek tomu by k nedostatkom nemalo dochádzať vôbec.

V rámci cielenej kontroly inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ uskutočnili 1 607 kontrol v rôznych predajniach. Z celkového počtu bolo prekontrolovaných 729 právnych subjektov a 1 543 prevádzok. Kontroly odhalili nedostatky v 26 prípadoch, informuje Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) na svojom webe.

Kontrolóri si posvietili na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo sa týka typu predajní, tak 618 kontrol tvorili stredné predajne a 492 kontrol sa uskutočnilo v malých predajniach. V hypermarketoch a supermarketoch vykonali dovedna 347 kontrol. Zistené nedostatky sa najčastejšie týkali hypermarketov a supermarketov, išlo o 13 prípadov.

Zanedbaná hygiena

Celkovo bolo identifikovaných 68 nedostatkov, z ktorých 20 bolo v oblasti označovania produktov, 14 v hygiene technologických zariadení a pracovných nástrojov, deväť v hygiene budov a prevádzok, a osem v osobnej hygiene zamestnancov. Práve hygiena by mal byť v každej prevádzke na prvom mieste. Na mieste bolo uložených deväť blokových pokút v celkovej hodnote 340 eur.

Nedostatky v prípade tovarov

Dobrou správou je, že kontroly neodhalili nedostatky, ktoré by mohli ohrozili život človeka. Našli ich v čokoládach a cukrovinkách, mäsových výrobkoch, nealkoholických nápojoch, pečive či strukovinách a škrupinovom ovocí. Najviac prípadov tvorili nedostatky v označovaní potravín, ako napríklad pri ovocnom džúse s príchuťou lesného ovocia, ryžových mochi koláčikov s príchuťou kivi či pikatných intatných rezancoch.

archívne video

Štát sa konečne postará o to, aby ceny potravín nestúpali, hovorí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Obchody predávali aj blanšírované mandle, ktoré mali nečistú a potuchnutú chuť aj pach. Podobný nedostatok zistili aj v prípade pražených arašidov, lúpaných a solených, ktoré mali nevyhovujúce senzorické hodnotenie (hodnotí sa vzhľad, vôňa, chuť a konzistencia, pozn. red). Kde však treba spozornieť, je prekročenie najvyššieho prípustného množstva chloridu sodného, ktoré zistili pri údených rebrách. Nepovolenú minerálnu látku citrát horečnatý a látku L-theanín odhalil pri energetickom nápoje s príchuťou citrónu a limetky s umelými sladidlami.

Popis nevyhovujúcich vzoriek
Zobraziť galériu (3)
Popis nevyhovujúcich vzoriek  (Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa SR)

V rámci cielenej kontroly bolo do laboratórií Štátneho veterinárneho a potravinového ústavov odobratých 507 vzoriek, z čoho bolo ku dnešnému dňu zo 460 ukončených vzoriek 13 nevyhovujúcich. "U prevádzkovateľov budú zahájené správne konania za nevyhovujúce výsledky odobratých úradných vzoriek," uvádza ŠVPS SR.

Viac o téme: Štátna veterinárna a potravinová správaKontrola potravín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu