Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Žilina na nohách! Šokujúci nález a podozrenie z rádioaktivity: Na miesto smerovali okamžite chemik, polícia aj zdravotníci

(Zdroj: TASR/Dano Veselský, Getty Images)

ŽILINA - Len trinásťročný chlapec v Žiline zalarmoval políciu, zdravotníkov aj odborníkov z miestneho okresného úradu. Na tiesňovú linku v pondelok nahlásil nález podozrivej ampulky s označením rádioaktivity.

archívne video

Prevzatie rádioaktívneho odpadu na Úrade verejného zdravotníctva v Žiline (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Na Nový rok zasahovali pred známym žilinským supermarketom na frekventovanej ulici chemici. Chlapec našiel na chodníku pred škôlkou na Lichardovej ulici ampulku s označením rádioaktivity, odkiaľ sa však vzala, je záhadou. Informoval o tom Nový čas.  

"Okamžite sme na miesto vyslali výjazdovú skupinu krízového štábu civilnej ochrany zloženú z vedúceho oddelenia a chemika. Polícia okolie uzavrela až do neskorých nočných hodín, na mieste pracovali aj lekári a záchranári, išlo o krízovú situáciu," uviedla vedúca oddelenia civilnej ochrany Okresného úradu v Žiline Miroslava Staníková.

Ampulka pravdepodobne obsahovala rádioaktívny izotop fosforu (fosfor-32), ktorý sa využíva prevažne v medicíne ako kontrastná látka počas rádioterapie kostných metastáz pri onkologických ochoreniach. "Náš chemik dozimetrom meral hodnoty rádioaktivity a po dôkladnom zistení uzavreli výsledok s tým, že ampulka síce označenia rádioaktívneho materiálu má, no už rádioaktívna nie je, bola totiž vyrobená 13. novembra 1992," uviedla Staníková.

Chlapec si vyslúžil pochvalu

Konanie tínedžera pochválil prednosta Okresného úradu v Žiline Kamil Ruman. "Zachoval sa veľmi zodpovedne, to je dôsledok našich prednášok na školách o civilnej ochrane, musím chlapca pochváliť,“ povedal. Krízový štáb civilnej ochrany ampulku zaistil a do konca týždňa ju zlikvidujú špecialisti z Banskej Bystrice.

Viac o téme: ŽilinaRadioaktívny nález
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu