Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Škandál v slovenskom obchode! Zákazník sa sťažoval na populárnu pochúťku: Fuj, to čo je? Okamžitý zákaz predaja

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: Getty Images)

BYTČA - Zákazníka čakalo doma nepríjemné prekvapenie! Po odbalení obľúbenej sladkej pochúťky zistil, že niečo nie je v poriadku. Potravinári na základe jeho sťažnosti zistili, že sušené figy, ktoré boli predávané v obchodnom reťazci Billa, nie sú vhodné na konzumáciu.

Regionálna veterinárna a potravinová správa Žilina vykonala odber vzorky vo filiálke Billa v Bytči. Vzorka produktu figy sušené v 200-gramovom balení s dátumom minimálnej trvanlivosti 30.08.2024 bola nevhodná na ľudskú spotrebu z dôvodu senzorického nálezu.

„Konzistencia fíg bola tmavohnedej farby – tuhá, vôňa a chuť fíg tmavohnedej farby – výrazne cudzia, kvasničná, horká a zvieravá. Tým bol porušený článok 14 ods.1 a ods. 2 písm. b) Nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) č. 178/2022 z 28. januára 2002,“ informuje ŠVPS SR.

Krajina pôvodu suroviny je Turecko a ďalšie spracovanie bolo vykonané v spoločnosti FRUTREE v Hlohovci. Obchodnému reťazcu bolo zakázané umiestňovať na trh nevyhovujúci výrobok a zabezpečiť jeho stiahnutie z predaja.

Nebezpečné mäso z Poľska

Štátna veterinárna a potravinová správa na svojom webe informovala aj o ďalšom nebezpečnom výrobku. V tomto prípade ide o kuracie prsia z Poľska s dátumom spotreby do 2. 12. 2023.

ŠVPS kontrolovala chladené kuracie prsia na prevádzke Tauris a.s., Potravinárska 6 v Rimavskej Sobote. „Dodaná vzorka nie je v súlade s požiadavkami Nariadenia Komisie (ES) č. 2073/2005 z 15. novembra 2005 Európskeho parlamentu a Rady o mikrobiologických kritériách pre potraviny (Ú.v. EÚ L 338) v znení neskorších predpisov, Kapitola 1. Kritériá bezpečnosti potravín – 1.28: vo vzorke bola potvrdená prítomnosť baktérií Salmonella Enteritidis,“ píše ŠVPS SR.

Tieto výrobky sú pozastavené na expedovanie a zároveň boli pozastavené dodávky ďalšej suroviny od dodávateľa z Poľska.

Viac o téme: Štátna veterinárna a potravinová správaSušené figy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu