Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Diskusia o štátnom rozpočte sa skončila bez vystúpenia všetkých rečníkov: Opozícia namieta, SaS zváži ústavnú sťažnosť

NRSR Zobraziť galériu (4)
NRSR (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Diskusia o štátnom rozpočte v pléne Národnej rady (NR) SR sa skončila bez toho, aby vystúpili všetci rečníci. Odsúhlasilo to plénum. Za ukončenie hlasovalo 78 zo 79 prítomných poslancov.

VIDEO KDH je za schválenie rozpočtu čo najrýchlejšie, k obštrukcii Matoviča sa nepridávajú

KDH je za schválenie rozpočtu čo najrýchlejšie, k obštrukcii Matoviča sa nepridávajú (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Návrh na tento postup predložil predseda snemovne Peter Pellegrini (Hlas-SD) pre obštrukciu opozície, najmä hnutia Slovensko. Priblížil, že aj podľa nálezu Ústavného súdu SR je takýto postup možný v záujme zachovania funkčnosti parlamentu.

Diskusia k štátnemu rozpočtu sa začala v stredu (20. 12.) ráno. Pokračovala aj v noci, keď v rozprave dominovalo čítanie rozsiahlych pozmeňujúcich návrhov z dielne poslancov z hnutia Slovensko.

Opozícia namieta ukončenie diskusie o rozpočte, SaS zváži ústavnú sťažnosť

Opozičné PS, KDH a SaS kritizujú vládnu koalíciu za ukončenie diskusie o štátnom rozpočte bez toho, aby mohli v Národnej rade (NR) SR vystúpiť všetci prihlásení rečníci. SaS avizuje aj podanie ústavnej sťažnosti i to, že na hlasovaní o rozpočte sa nezúčastní. Opozícia postup navrhnutým predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) a schválený plénom vníma ako porušovanie demokratických princípov a práva poslancov vyjadriť sa.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (4)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Z predsedu parlamentu sa stal cenzor. Odsudzujeme jeho rozhodnutie a rozhodnutie väčšiny ukončiť diskusiu o rozpočte," vyhlásil líder PS Michal Šimečka. Podľa vlastných slov rozumie frustrácii koalície z toho, že sa podarilo opozícii posunúť rokovanie o rušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Koalícia tak mala viacero možností predísť obštrukciám.

Diskusia o štátnom rozpočte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"To, čo sa dnes stalo, že vládna koalícia jedným nezmyselným návrhom zapchala ústa opozícii, je niečo nepochopiteľné," vyhlásil predseda KDH Milan Majerský. Deklaroval že poslanci z jeho hnutia boli pripravení konštruktívne diskutovať o jednotlivých kapitolách rozpočtu. Naťahovanie diskusie a obštrukcia podľa neho nedáva koalícii právo na takýto krok. "Keď to urobili pri tomto zákone, čo sa bude diať pri ďalších, ktoré nás budú čakať v novom roku," pýta sa Majerský.

VIDEO Pre hnutie Slovensko je prioritou oddialiť rokovanie o zrušení ÚŠP

Pre hnutie Slovensko je prioritou oddialiť rokovanie o zrušení ÚŠP (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling pripomenul, že Pellegriniho rozhodnutie ukázalo, ako si predstavuje riadenie NR SR. Označil to za brutálny zásah do práv poslanca a za neprijateľný krok. "Chceli sme vystupovať odborne, predniesť názory na štátny rozpočet," skonštatoval. SaS preto avizuje ústavnú sťažnosť, aby sa ochránili práva poslancov.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (4)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Majerský aj Šimečka pripomenuli, že už začiatkom týždňa navrhovali prerušiť diskusiu k iným zákonom a prejsť na rozpočet. Rovnako podľa ich slov už dávnejšie žiadali stiahnutie novely trestného zákona. Z chaosu pri rokovaní vinia koalíciu. Spolu s SaS deklarovali, že mali záujem vecne, odborne a konštruktívne diskutovať o rozpočte.

Viac o téme: DiskusiaUkončenieŠtátny rozpočetNRSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu