Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prezidentka Čaputová privítala dohodu Európskej únie o novom migračnom pakte

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta dohodu členských štátov Európskej únie na novej podobe migračného paktu. Hovorí o začiatku spoločného riešenia. Vyzdvihla, že mechanizmus obsahuje aj princíp solidarity. Uviedla to v stredu.

"Veľmi vítam takúto dohodu, je to niečo, čo môže pomôcť lepšie manažovať migračnú krízu, najmä budúci rok, pretože teraz čísla migrantov prirodzene klesli, a to najmä vzhľadom na poveternostné podmienky a ochladenie," skonštatovala prezidentka. V súvislosti s predpokladaným nárastom migrantov na jar poznamenala, že je najvyšší čas na prijatie takéhoto mechanizmu.

archívne video

Naša pomoc Ukrajine je zmysluplná, tvrdí prezidentka (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ocenila, že súčasťou mechanizmu je princíp solidarity. Kopíruje podľa nej to, že ide o spoločný problém a vyžaduje si riešenie a spoluúčasť všetkých krajín. Ako pripomenula, Slovensko má silnú a intenzívnu skúsenosť s nárastom migrantov z tohto roka. "Vieme, aké problémy to spôsobovalo, ako to bolo zneužívané počas predvolebnej kampane," podotkla prezidentka. Poukázala tiež, že situácia viedla k uzatváraniu hraníc, čím sa znefunkčňuje Schengen.

Prezidentka upozornila, že migrácia je často politicky zneužívaná a vnímaná len ako čisto negatívny jav. "Bude potrebné, aby sme sa aj k tejto téme postavili zodpovedne a, samozrejme, v prvom rade z hľadiska ochrany našich občanov. A zároveň aj ako k príležitosti riešiť nedostatok pracovných síl na Slovensku, ale aj v iných krajinách," uviedla.

Návrh hĺbkovej reformy azylového systému Európskej únie

Zástupcovia členských štátov Európskej únie a Európskeho parlamentu sa v stredu dohodli na znení návrhu hĺbkovej reformy azylového systému EÚ. V budúcnosti by sa mali zaviesť jednotné postupy na vonkajších hraniciach EÚ a mal by sa tiež vytvoriť mechanizmus solidarity s krajinami na juhu Únie, ktoré sú vystavené silným migračným tlakom.

Viac o téme: ReakciaZuzana ČaputováMigračný pakt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu