Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V pohoriach platí mierne lavínové nebezpečenstvo: Horskí záchranári upozorňujú, že sa bude zvyšovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo všetkých slovenských pohoriach platí v nedeľu mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu medzinárodnej päťdielnej stupnice. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

archívne video

Lavína pod Jakubinou strhla dvojicu Slovákov (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

Nebezpečné sú podľa neho najmä severné strmé svahy, kde môžu byť naviate menej stabilné snehové dosky a vankúše, ktoré nie sú previazané s tvrdým podkladom. Vplyvom premenlivého vetra sa takéto nestabilné útvary budú vytvárať na svahoch všetkých orientácií. Uvoľnenie lavíny je možné už pri malom dodatočnom zaťažení hlavne na svahoch nad 40 stupňov.

Tendencia lavínového nebezpečenstva sa bude zvyšovať

"Suchý a voľný sneh sa vyskytuje najmä v pásme lesa. Nad touto hranicou sú podmienky veľmi rôznorodé. Od tvrdého snehu, cez kôru až po snehové dosky a vankúše vytvorené vetrom. Tie sú na strmých svahoch nestabilné a nepreviazané s tvrdým podkladom. Najbližšie dni sa očakáva slabé sneženie a pomerne silný vietor, ktorý bude túto situáciu ďalej zhoršovať," doplnil Bešinský s tým, že tendencia lavínového nebezpečenstva sa bude zvyšovať.

Viac o téme: LavínaPohoriaLavínové nebezpečenstvoHZS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu