Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Horskí záchranári majú nové vozidlá: Cieľom je modernizovať technické vybavenie a zlepšenie zásahov

Nové vozidlá pre Horskú záchrannú službu Zobraziť galériu (3)
Nové vozidlá pre Horskú záchrannú službu (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) odovzdal vo štvrtok v Bratislave 21 nových záchranných, terénnych vozidiel a štvorkoliek pre Horskú záchrannú službu (HZS). Cieľom je zmodernizovať technické vybavenie a zlepšiť mobilitu horských záchranárov počas služobných zásahov. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Som rád, že modernizácia technického vybavenia HZS uľahčí a urýchli horským záchranárom výjazdy do ťažko dostupných terénov. Bez horských záchranárov by sa totiž mnohí turisti z hôr už možno nevrátili," uviedol Šutaj Eštok s tým, že snežné skútre ešte dodajú v priebehu decembra. 

Archívne video: Záchranná akcia horských a leteckých záchranárov

Záchranná akcia horských a leteckých záchranárov (Zdroj: hzs.sk)

Motorové vozidlá budú slúžiť v jednotlivých oblastných strediskách HZS už v priebehu tejto zimy. Odovzdaných bolo 13 terénnych záchranných vozidiel Toyota Landcruiser, dve veliteľské vozidlá SUV Kia Sportage a šesť terénnych štvorkoliek Outlander.

Horskí záchranári majú nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Celkovo bude HZS vybavená 63 kusmi novej automobilovej techniky za viac ako 2,5 milióna eur. Rezort ich obstaral v rámci projektu "Posilnenie intervenčných kapacít Horskej záchrannej služby" financovaného z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Viaceré vozidlá už boli prevzaté a odovzdaného do výkonu HZS.

Horskí záchranári majú nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Nadobudnutie novej techniky prostredníctvom operačného projektu Kvalita životného prostredia bola zdĺhavá cesta a sme radi, že HZS nadobudla úplne nové kusy techniky, ktoré nám okamžite začnú pomáhať v teréne. Nejde sa len o zachraňovaných, ale aj o bezpečie našich príslušníkov, ktoré je veľmi dôležité, aby záchranné akcie mohli byť úspešné," dodal riaditeľ Horskej záchrannej služby Marek Biskupič.

Viac o téme: VozidláZásahOdovzdanieModernizáciaTerénne autáŠtvorkolkyMobilitaHorská záchranná službaMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu