Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci posunuli do druhého čítania novelu kompetenčného zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania novelu kompetenčného zákona, o ktorej rokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Novela zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy hovorí o vzniku nového ministerstva, ale aj o zmene spôsobu výberu šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZ) a ďalších úpravách.

Novela ráta s vytvorením Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky od 1. januára 2024. Cieľom je podľa predkladateľa posilniť a zefektívniť využívanie verejných zdrojov a potenciálu v cestovnom ruchu a významne podporiť rozpoznateľnosť značky Slovensko ako bezpečnej turistickej destinácie a vytvoriť na zahraničných trhoch priestor pre plynulý rast príjmov tohto významného sektora domáceho hospodárstva.

Archívne video:

KDH o rušení záchranných zdravotných staníc (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ďalšou úlohou rezortu má byť podpora a rozvoj kúpeľného cestovného ruchu a rozvoj cykloturistiky. Nové ministerstvo má podporiť aj kongresovú turistiku ako ďalší významný zdroj príjmov pre štát a mestá.

Ministerstvo školstva sa premenuje

Nové ministerstvo má získať kompetencie v oblasti cestovného ruchu od Ministerstva dopravy SR a kompetencie v oblasti športu od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré sa má zároveň premenovať na Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Šéfa ÚDZS by mala opäť menovať a odvolávať vláda na návrh ministra zdravotníctva. Novelizácia ráta aj s obdobnou úpravou pri vymenúvaní a odvolávaní predsedu Štatistického úradu SR, čo má byť tiež kompetencia vlády a nie prezidenta. Do zákona by sa mali doplniť aj dôvody na ich odvolanie. Legislatívny návrh hovorí aj o zmenách zákonov týkajúcich sa položiek s dvojakým použitím a novelizuje legislatívu týkajúcu sa obchodovania s výrobkami obranného priemyslu.

Viac o téme: Národná rada Slovenskej republikyKompetenčný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu