Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Počasie udrelo v plnej sile! V týchto okresoch hrozia povodne a POZOR na padajúce stromy, ktoré láme sneh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred povodňami v okresoch Trebišov-bez Roňavy a Michalovce. Vydal preto výstrahy prvého a druhého stupňa, informuje o tom na svojom webe.

Počasie udrelo v plnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

V okrese Michalovce platí výstraha druhého stupňa do stredy do 9.00 h. "Vzhľadom na aktuálnu hydrometeorologickú situáciu na ukrajinskom území je naďalej predpoklad mierneho vzostupu vodných stavov na Latorici zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedol ústav.

archíne video

Nočná búrka nad Bratislavou (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Meteorológovia upozornili na povodne aj v oblasti Trebišov-bez Roňavy, kde vydali výstrahu prvého stupňa. Platí rovnako do 9.00 h. "Na Bodrogu je naďalej predpoklad mierneho vzostupu vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," dodali. 

Sneh láme stromy, hrozí najmä riziko pádu borovíc

Ťažký a miestami zľadovatený alebo mokrý sneh láme stromy v Poprade. Samospráva v tejto súvislosti upozorňuje na možné riziko ich pádu. "Vzhľadom na aktuálnu snehovú situáciu na území mesta upozorňujeme občanov i návštevníkov na riziko pádu stromov - hlavne borovíc, ktoré majú krehkejšie drevo a na zimu nezhadzujú ihlice. Preto sa na nich hromadí viac snehu. Vplyvom počasia, keď sa strieda topenie so zamŕzaním, sa dokáže zmeniť na ľad. Následne sa pod váhou snehu a ľadu lámu väčšie konáre, niekedy padajú aj celé stromy," vysvetľuje mesto.

Počasie udrelo v plnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Samospráva preto neodporúča parkovať pod týmito stromami ani sa pod nimi zdržiavať, zvlášť s deťmi. Riziko zlomenia väčších konárov je podľa mesta momentálne značne vysoké. Na podobné riziko upozorňuje susedné mesto Kežmarok a vyzýva občanov na zvýšenú opatrnosť. Tamojšia mestská polícia radí vodičom neparkovať svoje vozidlá v blízkosti stromov.

"V prípade zistenia možného pádu stromov či odlomených konárov môžu obyvatelia kontaktovať mestskú políciu na linke 159, aby mohli byť obratom prijaté príslušné opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti osôb a majetku," dodáva mesto. 

Cesta pred Demandicami je neprejazdná

Cesta I/75 pred Demandicami v smere od križovatky Hontianska Vrbica je neprejazdná pre skrížené kamióny. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC). Na webe zjazdnost.sk upozorňujú cestári aj na zníženú dohľadnosť, ktorú spôsobuje silné sneženie a hmla na diaľnici D1 v okolí Popradu, Levoče, Prešova a Košíc.

Stella centrum uvádza, že sneženie znižuje dohľadnosť i na cestách v oblasti Detvy, Zvolena a Banskej Bystrice. "Mrznúce mrholenie a poľadovicu hlásia z oblasti Piešťan," dodáva Stella centrum. Poukazuje tiež na to, že na vlhkých asfaltových vozovkách sa môže tvoriť tzv. čierna, neviditeľná poľadovica.

Viac o téme: PovodneVarovanieShmuMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu