Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Hlohovci počas domovej prehliadky zaistili protiprávne chované korytnačky a papagáje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – František Iván)

HLOHOVEC - Protiprávne držané a chované chránené živočíchy zaistili v Hlohovci počas domovej prehliadky príslušníci enviropolície z Nitry. Spoločenská hodnota zvierat bola vyčíslená na takmer 12.000 eur, vo veci je začaté trestné stíhanie za prečin porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie Prezídia Policajného zboru.

V priestoroch sa nachádzalo sedem kusov korytnačky zelenkastej, päť papagájov žako kongo, jeden papagáj a tri kadávery druhu ara marakana, jeden pancier korytnačky. Počas domovej prehliadky bola odobratá vzorka DNA u tridsiatky papagájov žako kongo z dôvodu preverenia pôvodu týchto jedincov chránených druhov živočíchov. "Ich pôvod 51-ročný podozrivý M. P. nevedel v zmysle príslušných právnych predpisov preukázať. V dome sa ďalej našli krúžky na nezameniteľné označenie vtákov a aj rôzne dokumenty k zvieratám," doplnila Hrabovská.

archívne video

Policajná naháňačka za opitým vodičom po R1 v protismere (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

Polícia v tejto súvislosti upozorňuje, že akékoľvek nakladanie s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín je podmienené povoleniami a rozhodnutiami príslušných štátnych orgánov. "Ak sa takéhoto konania dopustí páchateľ na Slovensku, hrozí mu trest odňatia slobody až do výšky osem rokov, v závislosti od rozsahu zisteného protiprávneho konania," uviedla. 

Protiprávne obchodovanie s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov dnes patrí medzi štyri najvýznamnejšie svetové bezpečnostné hrozby z pohľadu obratu finančných prostriedkov. Na jej páchaní sa často podieľajú rozsiahle siete medzinárodných zločineckých organizácií, pre ktoré je táto činnosť lákavá z dôvodu nízkeho rizika odhalenia a nízkych trestov, ktoré sú za takúto trestnú činnosť ukladané.

Viac o téme: PapagájeKorytnačkyPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu