Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SHMÚ varuje pred nárazovým vetrom i poľadovicou: Vydaných bolo niekoľko výstrah

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Juhozápad i sever Slovenska v najbližších nočných a ranných hodinách zasiahne nárazový vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahu 1. stupňa. V prípade vetra na horách v oblasti Tatier bude platiť zvýšená výstraha 2. stupňa. Meteorológovia varujú aj pred poľadovicou v severných okresoch.

archívne video

Na Slovensku úraduje silný vietor (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

 

Výstraha pred silným nárazovým vetrom v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad začne platiť od 20.00 h, v okresoch Bratislava, Pezinok, Senec a Dunajská Streda od 21.00 h. Potrvá do piatkového (24. 11.) rána. "Očakávame výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 45 až 50 kilometrov za hodinu a krátkodobo v nárazoch 65 až 85 kilometrov za hodinu," spresnili meteorológovia.

Sila mohutnej víchrice

V oblasti Vysokých a Nízkych Tatier očakáva SHMÚ v rovnakom čase, teda od štvrtkového večera do piatkového rána, silný vietor na hrebeňoch hôr. "V polohách nad 1500 metrov očakávame výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu, teda silu mohutnej víchrice," dodávajú meteorológovia.

SHMÚ varuje pred nárazovým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Varujú aj pred poľadovicou, ktorej riziko hrozí od štvrtkovej polnoci v Prešovskom a časti Košického kraja, od piatkového popoludnia aj v okresoch Žilinského kraja.

Na viacerých úsekoch ciest sa tvorí poľadovica

Na viacerých úsekoch slovenských ciest je vo štvrtok podvečer poľadovica. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk.Pred poľadovicou varujú cestári v prípade cesty I. triedy medzi Žiarom nad Hronom a Kremnicou, rovnako na cestách III. triedy v okolí Novej Bystrice na Kysuciach. "V lokalite Nová Bystrica padá mrznúce mrholenie," dodáva SSC. Poľadovicu hlási i na horskom priechode Oravská Lesná.

Zelená vlna RTVS informuje, že poľadovica je na trase Nová Bystrica - Oravská Lesná - Lokca. Stellacentrum oznamuje výskyt poľadovice aj z horského priechodu Huty.

Viac o téme: PočasiePoľadovicaSilný vietorVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu