Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vo vláde je dusno pre rodičovské dôchodky: Huliak trvá na ich zachovaní, ale podľa Tomáša SNS so zmenou súhlasila

Erik Tomáš a Rudolf Huliak Zobraziť galériu (4)
Erik Tomáš a Rudolf Huliak (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Maarty)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) podporuje návrh na vyplatenie 13. dôchodku ešte v tomto roku, no zároveň trvá na zachovaní inštitútu vyplácania rodičovského dôchodku. V stredu to na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR uviedol poslanec SNS Rudolf Huliak.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) je pripravený rokovať s koaličnou Slovenskou národnou stranou (SNS) a jej predsedom Andrejom Dankom o riešení zavedenia plnohodnotného 13. dôchodku. Ich názor, že zároveň požadujú zachovanie rodičovského dôchodku v rovnakej podobe ako doteraz, sa podľa vlastných slov dozvedel iba z ich mediálnych vyjadrení. Predtým mali s navrhnutou zmenou súhlasiť.

Archívne video

Erik Tomáš o rodičovských dôchodkoch (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

 Plnohodnotný 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku by sa mal zaviesť budúci rok. Časť peňazí na túto zmenu by sa podľa návrhu ministra práce mala získať zmenou vyplácania rodičovského dôchodku. Po novom by bolo možné rodičom pomáhať poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu, nie z odvodov ako doteraz. "Predtým, než som to riešenie predstavil, som mal súhlas od Andreja Danka na toto riešenie. Samozrejme, pokiaľ došlo k zmene názoru, tak sme pripravení rokovať. Len chcem upozorniť, že vyplatenie 13. dôchodku vo výške priemerného dôchodku bez toho, aby došlo k zmenám v rodičovskom dôchodku, by stálo navyše 440 miliónov eur," upozornil v stredu v Národnej rade (NR) SR Tomáš.

 V tejto súvislosti poukázal na zlý stav verejných financií. "Je teda otázne, či môže fungovať popri sebe aj 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku, aj rodičovský dôchodok. To si naozaj musíme medzi koaličnými partnermi vyjasniť," zdôraznil minister s tým, že zásadnou podmienkou účasti jeho strany vo vládnej koalícii je práve zavedenie plnohodnotného 13. dôchodku.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (4)
Erik Tomáš  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zároveň pripomenul, že strany Hlas-SD, Smer-SD, ale ani Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) či odborná verejnosť v minulosti nepodporili zavedenie rodičovského dôchodku. Dôvodom je, že je diskriminačný voči seniorom, ktorí nemajú deti, zomreli im deti, alebo ktorých deti sú zdravotne ťažko postihnuté.

"Nikto nejde zobrať ani jeden cent z tých 315 miliónov eur určených na rodičovský dôchodok, len ich chceme presunúť do nového 13. dôchodku. A 13. dôchodok bude pre všetkých seniorov, bez ohľadu na to, či deti majú, alebo nie. To sa nám zdá spravodlivé," dodal Tomáš.

SNS podporuje návrh na vyplatenie 13. dôchodku, no zároveň trvá na zachovaní inštitútu vyplácania rodičovského dôchodku. V stredu to na tlačovej konferencii v NR SR uviedol poslanec SNS Rudolf Huliak. "Rodičia, ktorých deti sú aktívnymi prispievateľmi do sociálneho systému, si to jednoducho zaslúžia," uviedol k návrhu rezortu práce zmeniť vyplácanie rodičovského dôchodku.

SNS trvá na zachovaní rodičovského dôchodku, tvrdí Rudolf Huliak

"Rodičia, ktorých deti sú aktívnymi prispievateľmi do sociálneho systému, si to jednoducho zaslúžia," uviedol Huliak k návrhu rezortu práce, zmeniť vyplácanie rodičovského dôchodku tak, že by po novom bolo možné rodičom pomáhať iba poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu. "Máme dosť rizikovú skupinu našich dôchodcov, čo sa týka hranice chudoby, takže našim dôchodcom určite brať nič nebudeme," doplnil za SNS Huliak.

Rudolf Huliak
Zobraziť galériu (4)
Rudolf Huliak  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

SNS tiež podľa Huliaka podporuje oddialenie stratifikácie nemocníc, aby nedošlo k zrušeniu dôležitých oddelení v jednotlivých regiónoch. "V konečnom dôsledku chceme tiež oceniť rozhodnutie ministerky Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD), že aj na na podnet SNS zrušila usmernenie ministerstva zdravotníctva, ktoré zaručovalo transrodovým osobám meniť si kedykoľvek úradne pohlavie bez chirurgického zákroku," dodal Huliak.

Viac o téme: VládaSNSHlasErik TomášRodičovský dôchodokRudolf Huliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu