Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Opozícia žiada mimoriadny výbor ku kategorizácii dvoch nemocníc

Ministerka Dolinková v ružinovskej nemocnici
Ministerka Dolinková v ružinovskej nemocnici (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Opozícia žiada zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru za účasti šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Má podozrenie o nezákonnom zaradení dvoch zdravotníckych zariadení do siete nemocníc. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informovali členovia zdravotníckeho výboru Oskar Dvořák (PS), Marek Krajčí (hnutie Slovensko), Peter Stachura a František Majerský (obaja KDH).

"Vláda ešte nezískala dôveru a v programovom vyhlásení sa zaväzuje, že bude rešpektovať a pokračovať v nemocničnej reforme, no praktickými krokmi, ktoré teraz vidíme, túto reformu ohýba," skonštatoval Dvořák. Poukázal pritom na podozrenia o nezákonnom zaradení bratislavskej Nemocnice Bory a Kardiocentra AGEL Košice-Šaca. 

archívne video

Ministerska zdravotníctva Zuzana Dolinková po návšteve pracovísk Univerzitnej nemocnice Bratislava (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Nemocnica Bory, ktorú kategorizovali ako zariadenie III. úrovne, nespĺňa podľa neho spádovú požiadavku. "My už v Bratislave máme veľkú nemocnicu, ktorá spĺňa úroveň trojkovej, štvorkovej a v niektorých prípadoch aj päťkovej nemocnice. Zákon hovorí, že ak chce prísť nová nemocnica tretej úrovne, tak musí mať minimálne spády 450.000 poistencov," podotkol s tým, že Nemocnica Bory prekračuje zákonnú povinnosť o 120.000 poistencov v spáde.

Košické kardiocentrum zase podľa Dvořáka nespĺňa požiadavku o vykonaní určitého počtu výkonov v rokoch 2019 až 2021. "Toto nie je možné, pretože kardiocentrum vzniklo až v roku 2022," skonštatoval. Krajčí dodal, že pri optimalizácii došlo k viacerým porušeniam zákona. "Zákon zjavne nebol dodržiavaný nielen súčasnou ministerkou, ale ani jej predchodcami," doplnil. 

Zároveň skritizoval ministerku za netransparentnú komunikáciu. "V súčasnosti sme svedkami toho, že za zatvorenými dverami ministerstva sa dejú zvláštne veci. Ministerka robí rozhodnutia, no my nevieme, na základe akých dát," dodal. Od Dolinkovej žiada, aby rozhodnutia na výbore vysvetlila. 

Viac o téme: NemocniceOpozíciaMimoriadny výborZuzana DolinkováHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu