Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Súdy pre nával práce zaviedli večerné pojednávania

Košice - Súdy na Slovensku začnú pre nával práce a nedostatok pojednávacích miestností riešiť spory aj večer.

Pojednávania do 20:00 SELČ ako prvé pripravili tri okresné súdy v Košiciach, informovala dnes ČTK hovorkyňa súdov Marcela Gálová. Ku košickým súdom by sa podľa ministerstva spravodlivosti mali čoskoro pridať ďalšie.

"Možnosť pojednávať do 20. hodiny využili viacerí sudcovia, prvé takéto pojednávanie sa uskutoční 10. júna," uviedla Gálová. Do konca mesiaca je podľa nej naplánovaných ďalších 20 večerných pojednávaní. Tie sa uskutočnia zatiaľ v utorok, stredu a vo štvrtok.

Na pojednávania aj v neskorších popoludňajších vyzvalo súdy ministerstvo spravodlivosti. Úrad sa údajne inšpiroval Francúzskom, kde sú večerné pojednávania vraj bežné. Chce tak dosiahnuť, aby slovenské súdy riešili prípady rýchlejšie. Predĺženie pojednávacích hodín sa dohodlo aj s prokurátormi, ktorí sa budú na procesoch zúčastňovať po pracovnom čase. Polícia zas musela predĺžiť ochranu budovy, dodala Gálová.

"Sú to zatiaľ prvé, ale nie jediné súdy, čoskoro pribudnú ďalšie," povedal ČTK hovorca ministerstva spravodlivosti Michal Jurči. Ktoré iné súdy a kedy by mali večerné pojednávania zaviesť, Jurči nespresnil.

Na Slovensku rozhoduje spory napríklad osem krajských a vyše 50 okresných súdov. Práve súdy v Košiciach už v minulosti upozorňovali na nedostatok pojednávacích miestností, sudcovia mali počas týždňa miestnosti k dispozícii zväčša len na niekoľko hodín.

"Je to spôsob, akým ministerstvo hľadá možnosti riešenia nepriaznivej situácie. Či to však urýchli súdne konania, ukáže až čas," povedala ČTK viceprezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska. Otázne totiž podľa nej ostáva, či sa večerných pojednávaní zúčastnia všetci účastníci konania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu