Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V slovníku čelných predstaviteľov vlády naďalej chýba klimatická zmena, tvrdí Sabo

Michal Sabo Zobraziť galériu (2)
Michal Sabo (Zdroj: archív M.S.)

BRATISLAVA - V slovníku čelných predstaviteľov vlády naďalej chýba klimatická zmena. Tá je najväčšou environmentálnou, ekonomickou, hospodárskou i sociálnou výzvou súčasnej generácie. Uviedol to opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Michal Sabo (PS). Reagoval tak na spoločné stretnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom (nominant SNS).

archívne video

Michal Sabo - rozhovor

"Prehliadanie klimatickej zmeny spojené s už teraz pozorovanými snahami o okliešťovanie ochrany prírody robí z Tomáša Tarabu ústrednú postavu útoku na životné prostredie, na naše prírodné dedičstvo," povedal Sabo.

Podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS) poukázal na to, že zodpovedná politika musí využívať príležitosti, ktoré zelená transformácia ponúka. "Zo zdrojov Európskej únie má dnes Slovensko na zelenú transformáciu k dispozícii vyše 15 miliárd eur. Tie môžu skokovo naštartovať rozvoj regiónov a priniesť výrazné úspory. Ak nebudeme dostatočne podporovať obnoviteľné zdroje energie, budeme iba predlžovať závislosť krajiny od zahraničných zdrojov a zbytočne ľuďom predražovať účty za energie," skonštatoval.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (2)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Cielené investovanie do prevencie

Slovensko musí podľa Saba prebudovať a posilňovať svoju infraštruktúru, aby sa adaptovalo na dosahy klimatickej zmeny. Apeluje na cielené investovanie do prevencie, nie do sanovania škôd. Taraba sa vo štvrtok stretol s predsedom vlády. Fico deklaroval, že je pripravený podporiť priority rezortu. Ministerstvo sa podľa Tarabu hlási k všetkým míľnikom plánu obnovy, o prípadných zmenách bude komunikovať s Európskou komisiou. Chce, aby boli peniaze vyčlenené na zmysluplné projekty.

Viac o téme: StretnutieReakciaRobert FicoSlovenskoPSKlimatická zmenaMichal SaboTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu