Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na súdny proces s guvernérom NBS sa dostavili traja svedkovia: Kažimír trvá na svojej nevine

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír
Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Na hlavné pojednávanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a exministra financií Petra Kažimíra sa vo štvrtok dostavili traja svedkovia. Uviedla to hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Katarína Kudjáková. Kažimír čelí obžalobe z trestného činu podplácania. Trvá na svojej nevine.

"Verejnosť zatiaľ vylúčená nebola, ešte pred výsluchom svedkov sa obžalovaný vyjadril k výpovedi znalkyne z predchádzajúceho pojednávania," priblížila hovorkyňa. Na októbrovom hlavnom pojednávaní vypovedala znalkyňa z odboru psychológie. Po výsluchu prvého svedka sudca verejnosť z hlavného pojednávania vylúčil. "Dôvodom je možné ohrozenie bankového a obchodného tajomstva," spresnila Kudjáková.

archívne video

Začal sa súdny proces s guvernérom NBS Petrom Kažimírom, vinu odmieta (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie tzv. vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu mal odovzdať úplatok 48.000 eur.

Vyhlásil, že je nevinný

Kažimír na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil, že Imreczemu, ktorý sa priznáva k prijatiu úplatku, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

Viac o téme: Súd Peter KažimírNárodná banka SlovenskaGuvernér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu