Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Historický deň pre Slovensko, ktoré má svoj prvý skolaudovaný mrakodrap: Pozrite sa na tú výšku!

Veža sa týči do výšky 168 metrov. Zobraziť galériu (5)
Veža sa týči do výšky 168 metrov. (Zdroj: J&T Real Estate)

BRATISLAVA - Je to tu. Slovensko si prechádza ďalším historickým prvenstvom a úplne v premiére sa na našom území skolaudoval prvý mrakodrap, ktorý má výškové právo sa hrdiť týmto titulom. Veža pri Dunaji má totiž výšku takmer 170 metrov, čo je jednoznačne najvyššia budova Slovenska.

archívne video z výstavby mrakodrapu

Časozberné video výstavby prvého mrakodrapu na Slovensku (Zdroj: J&T REAL ESTATE)

Prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower na nábreží Dunaja je právoplatne skolaudovaný. Stavebný proces pod taktovkou developerskej spoločnosti J&T Real Estate (JTRE) je tak necelé štyri roky od získania stavebného povolenia úspešne ukončený. Zostáva už iba dokončiť práce na interiéroch bytov a spoločných priestoroch. Odovzdávanie bytov novým majiteľom je plánované na jar budúceho roka.

Historický deň pre Slovensko,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: J&T Real Estate)

"Mrakodrapovú výšku" už dosiahol pred rokom

Eurovea Tower je poslednou skolaudovanou súčasťou pokračovania obľúbeného nábrežného komplexu, ktorý zahŕňa aj rozšírenie nákupného centra Eurovea, administratívne budovy Pribinova 34 a Pribinova 40, nábrežné rezidencie Riverside a veľkorysé verejné priestory. Prvý slovenský mrakodrap, navrhnutý architektmi zo štúdia GFI, sa vďaka 46 poschodiam a výške 168 metrov už niekoľko mesiacov vyníma v panoráme Bratislavy. Mrakodrapy pritom môžu svoj titul nosiť, len ak prekonajú výšku 150 metrov, čo sa veži Eurovea podarilo už v septembri 2022.

"Eurovea sa vďaka vhodnému mixu funkcií v kombinácii s príjemnými verejnými priestormi už dávno stala jedným z najživších miest v Bratislave a na túto atmosféru sme chceli nadviazať. Našou víziou, ako rozvíjať dunajské nábrežie v rastúcom novom centre Bratislavy, bolo od začiatku vytvoriť kvalitný mestský priestor, ktorý si potom osvoja ľudia a zaplnia ho svojimi aktivitami a svojou predstavou o trávení času. Táto vízia sa postupne stáva realitou a Eurovea City sa zapĺňa životom," hovorí výkonný riaditeľ JTRE Pavel Pelikán.

Historický deň pre Slovensko,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: J&T Real Estate)

Stavba bola jedna veľká výzva

Prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower je vyvrcholením tejto snahy a stal sa novou dominantou našej metropoly. "Je to unikátne dielo, aké sa na Slovensku ešte nerealizovalo. Posúva nás aj našich partnerov a dodávateľov na novú úroveň skúseností a znalostí. Ďakujem celému tímu pod vedením projektového manažéra Ľuboša Kaštana, architektom a projektantom, všetkým dodávateľom a pracovníkom, ktorí sa na tomto projekte podieľali," dodáva Pavel Pelikán.

"Som rád, že sme spolu s našimi dodávateľmi zvládli všetky výzvy, ktoré pred nás takýto výnimočný projekt postavil. Bolo to pre všetkých náročných viac ako päť rokov príprav a výstavby, počas ktorých sme si často siahli až na dno síl. Rozhodne však táto skúsenosť stála za to a Bratislava získala modernú dominantu," skonštatoval Ľuboš Kaštan, projektový manažér JTRE. Hlavným dodávateľom bolo združenie pod vedením silného a skúseného partnera STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo, ktorý stavbu realizoval spolu so spoločnosťami Sytiq a Adifex. Manažment procesov na stavenisku koordinovala a komunikáciu medzi dodávateľmi zabezpečovala pobočka medzinárodnej spoločnosti Gleeds na Slovensku.

Historický deň pre Slovensko,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: J&T Real Estate)

Výstavbu pozorne sledovala odborná aj široká verejnosť. Ľudia mohli sledovať rast mrakodrapu vďaka digitálnemu displeju zobrazujúcemu aktuálne budované poschodie. V zákulisí stavby sa pohyboval štáb oceňovaného režiséra Jaroslava Vojteka, jeho dokumentárny film o vzniku prvého slovenského mrakodrapu si budú môcť diváci pozrieť na budúci rok.

Historický deň pre Slovensko,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: J&T Real Estate)

Ponuka bývania v prvom slovenskom mrakodrape sa stretla s veľkým záujmom kupujúcich. Predaných je 90 percent z celkovo 408 rezidencií, pričom tri desiatky bytov s unikátnymi výhľadmi sa ešte len pripravujú do predaja. V posledných predaných bytoch prebieha montáž štandardného vybavenia podľa výberu klientov. "To najlepšie sme si nechali na koniec. Už čoskoro ponúkneme záujemcom o výnimočné bývanie kolekciu penthousov, ktoré sú tou povestnou čerešničkou na torte v ponuke nehnuteľností v Bratislave. K dispozícii bude limitovaný počet rezidencií na štyroch poschodiach, vrátane dvoch najvyšších – 44. a 45. poschodia," priblížil Ivan Bratko, riaditeľ predaja rezidenčných nehnuteľností JTRE.

Viac o téme: MrakodrapEuroveaJ&TEurovea TowerPrvý slovenský mrakodrap
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu