Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ružinov pripravuje plán riešenia pre kolóniu na Astronomickej

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Bratislavský Ružinov v spolupráci s mestskou a štátnou políciou vykonal v pondelok (30. 10.) obhliadku problémovej "kolónie" v húštine na Astronomickej ulici, za konečnou električiek. V poslednom období tam začalo žiť okolo 50 ľudí bez domova. Cieľom mestskej časti je pripraviť plán rýchleho riešenia, uvažuje tiež nad dlhodobým riešením. Na sociálnej sieti o tom informuje starosta Ružinova Martin Chren.

"Plán bude hotový v krátkom čase. Určite bude zahŕňať preriedenie náletových porastov, vyčistenie. Aj odstránenie niektorých drevených búd, v ktorých má polícia zmapované, že sa dejú tie najproblémovejšie veci," konštatuje Chren s tým, že dlhodobé riešenie si vyžiada pre dané miesto iné využitie, nie však bez diskusie so zainteresovanými.

Archívne video: Reakcia starostu Ružinova na Kralevich: S celebritou mu už došla trpezlivosť!

Reakcia starostu Ružinova na Kralevich: S celebritou mu už došla trpezlivosť! (Zdroj: Ján Zemiar)

Niektorí ľudia bez domova žijú v kolónii dlhšie. Podľa starostu nie sú zdrojom problémov, snaží sa s nimi pracovať sociálne oddelenie miestneho úradu. V poslednom období však pribudli desiatky ďalších. Najmä presťahovaných z Pentagonu vo Vrakuni, odkiaľ ich vyhnali zásahy polície a zriadenie novej policajnej stanice. Tým sa však problém neprispôsobivých ľudí nevyriešil, len presunul do inej mestskej časti.

"Čiastočne sa rozptýlili na území Vlčieho hrdla, kde začali pôsobiť najmä menší díleri omamných látok. A väčšia časť dílerov a užívateľov si našla nový domov práve za konečnou električiek," podotýka Chren.Presný počet osôb v kolónii nie je známy, aj keď ich polícia monitoruje. Isté však podľa starostu je, že sa výrazne zvýšil nápor trestnej činnosti, najmä krádeží a vlámaní v bezprostrednom okolí (sídliská Ostredky a Pošeň). Mestská časť tiež eviduje značný nárast odpadu vo forme použitých striekačiek na sídliskách, rovnako ako nárast vandalizmu a ďalšej drobnej trestnej a priestupkovej činnosti.

Počas obhliadky objavili niekoľko provizórne a nelegálne vybudovaných prístreškov, desiatky až stovky ton odpadu, stopy po drogách, ihly, striekačky. V skupine osôb našli aj ženu vo vysokom štádiu tehotenstva či príbytok s maloletým dieťaťom.
 

Viac o téme: Ružinov bratislavaĽudia bez domovaKonečná električiekPlán rýchleho riešenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu