Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Situácia s migrantmi v Bratislave sa nelepší: Podchladené bábätká a deti na ulici! Konať začali samosprávy

Migranti vo Vajnoroch Zobraziť galériu (3)
Migranti vo Vajnoroch (Zdroj: FB/Michal Vlček - starosta Vajnor)

BRATISLAVA - V hlavnom meste vyhlásili mimoriadnu situáciu, ktorá súvisí s nelegálnou migráciou. Starosta mestskej časti Vajnory uviedol, že situáciu museli zobrať do svojich rúk samosprávy.

Starosta bratislavskej mestskej časti Vajnory Michal Vlček upozornil na sociálnej sieti na to, že situácia s migrantmi na území Bratislavy je vážna. "Dlho zostávali naše podnety na štátne orgány bez reakcie. Zdalo sa, že kompetentní čakajú na to, že sa problém vyrieši nejako sám. Nevyriešil. Keď sme celé mesiace bili na poplach, takmer nikto nás nechcel počuť. Utečenci sú často matky s deťmi, ktoré tu po zatvorení hraníc našich susedov uviazli. Z tohto dôvodu Hlavné mesto SR Bratislava vyhlásilo na svojom území mimoriadnu situáciu, ktorá Magistrátu umožňuje operatívnejšie a efektívnejšie zvládanie poskytovania potrebnej pomoci," napísal Vlček.

Matkám s deťmi zabezpečujú provizórne ubytovanie a jedlo. Vlček upozornil aj na to, že ľudia, ktorí musia vonku tráviť noc v chladnom počasí, sú prevžane niekoľkomesačné bábätká alebo deti od dvoch do sedem rokov. "Najsmutnejšie na tom je, že k prípadu podchladeného bábätka musela byť privolaná aj rýchla zdravotná pomoc. Tieto scény by určite nikoho, kto tam bol, nenechali chladného," uviedol starosta. Aj keď nie je úlohou samosprávy, aby riešila nelegálnu migráciu, vzhľadom k tomu, že podľa Vlčeka vláda nekoná a na situáciu sa už nedá pozerať, rozhodli sa to riešiť samosprávy.

Migranti vo Vajnoroch
Zobraziť galériu (3)
Migranti vo Vajnoroch  (Zdroj: FB/Michal Vlček - starosta Vajnor)
Migranti vo Vajnoroch
Zobraziť galériu (3)
Migranti vo Vajnoroch  (Zdroj: FB/Michal Vlček - starosta Vajnor)

"Keďže počasie sa ešte viac zhoršilo, dnes staviame naše vajnorské stany hlavne pre matky s deťmi migrantov, aby prečkali nejaký čas v týchto chladnejších a daždivých dňoch. Spoločne s mestskou políciou som túto noc bol aj v Starom meste na Námestí slobody, kde sme boli odviesť matky s deťmi, ktoré tam boli v noci vystavené chladnému počasiu, do ubytovne. Každý, kto sleduje, čo vo Vajnoroch za posledné mesiace robíme, musí vedieť, že sa snažíme pomáhať, na druhej strane aj upokojovať našich občanov, aby nemali zbytočný pocit strachu. Je to však situácia, ktorú nevyrieši samospráva, tá môže len pomôcť. V tomto by to mala byť iniciatíva na strane štátu," ozrejmil starosta a zároveň aj poďakoval každému, kto sa na pomoci podiealal.

 

Viac o téme: MigrantiSlovenskoVajnoryBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu