Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ako vnímame migrantov? Rozhodujúce je myslenie a prepojenosť s ľudstvom

Migranti vo Vajnoroch
Migranti vo Vajnoroch (Zdroj: FB/Michal Vlček - starosta Vajnor)

BRATISLAVA - Negatívny či pozitívny postoj v otázke migrantov súvisí s tým, ako ľudia myslia a čo cítia. Vyplýva to z dvoch štúdií Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorá o tom informuje na svojom webe. Ukázalo sa, že najdôležitejšie je, či ľudia myslia otvorene a cítia prepojenosť s ľudstvom.

"Výsledok našej štúdie naznačuje, že ak ľudia myslia aktívne otvorene, nespoliehajú sa na svoje automaticky vytvorené, často predpojaté negatívne predstavy o imigrantoch, ale zvažujú rôzne pohľady a vyhľadávajú ďalšie informácie o imigrantoch," uviedol Martin Sedlár z Ústavu experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied SAV. Takéto myslenie podľa jeho slov prispieva k pozitívnemu postoju k migrantom.

archívne video

Migranti cez hranice. (Zdroj: Tip čiateľa)

Migranti ako súčasť ľudstva

Vedci tiež v štúdiách zistili, že ľudia, ktorí majú tendenciu cítiť prepojenosť s ľudstvom, vnímajú migrantov rovnako ako iných ľudí. To takisto súvisí s ich pozitívnym postojom k nim. Ako priblížil Sedlár, vďaka pocitu spolupatričnosti berú migrantov ako súčasť ľudstva. 

Psychológ priblížil, že ak ľudia nepremýšľajú o veciach s otvorenosťou a nepociťujú prepojenie s ostatnými ľuďmi, majú skôr negatívnejšie postoje k migrantom. Ak však premýšľajú otvorene a cítia prepojenie s ľudstvom, majú skôr pozitívnejšie postoje k imigrantom. Prvá štúdia bola realizovaná na 650 Slovákoch vo veku 18 až 62 rokov. Druhá štúdia na 600 Slovákoch vo veku 18 až 88 rokov. Respondenti odpovedali na otázky zisťujúce pozitívne a negatívne postoje v súvislosti s migrantami. 

Viac o téme: UtečenciMigrantiEmpatiaSlovenskoSlovenská akadémia viedĽudia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu