Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slováci obsadili prvé miesto: Superpočítač zaujal vojenský svet! Budeme svedkami prevratu vo vedení vojny?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Aliter Technologies)

BRATISLAVA – Slovenská spoločnosť Aliter Technologies získala nečakané prvenstvo. Na veľtrhu obrany a bezpečnosti IDEB v bratislavskej Inchebe ohúrili odbornú porotu Taktickým serverom AT10402. Supervýkonný a odolný počítač tak získal prestížne ocenenie.

archívne video

Rezort obrany prijal ponuku USA na vozidlá 4x4, mali by nahradiť vozidlo Aligátor, podľa náč. Gen. štábu Zmeka ich armáda potrebuje približne tisíc (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

„Cenu si veľmi vážime, pretože konkurencia na trhu obranných a bezpečnostných systémov je naozaj obrovská. Aj tu v Inchebe sme videli viacero špičkových technológií od domácich aj svetových výrobcov. Taktický server je jedna z inovácií, na ktorú sme patrične hrdí a teší nás, že ho ocenili aj odborníci a verejnosť,“ povedal Imrich Petruf, riaditeľ divízie Špeciálnych systémov zo spoločnosti Aliter Technologies.

Počítač alebo aj taktický server AT10402 je nadpriemerne odolný. Oproti inej výpočtovej technike dokáže pracovať v extrémnych podmienkach. Zvláda teploty od -40°C až po +60°C a je tak možné využiť ho v akýchkoľvek podmienkach. Slovenské šikovné ruky sa ani v tomto prípade nezapreli. Super vojenský počítač dokázali vtesnať do malých rozmerov s hmotnosťou len 8 kilogramov.

Slováci obsadili prvé miesto:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Aliter Technologies)

„Snažili sme sa, aby sme dokázali navrhnúť počítač, ktorý bude využiteľný vo vojenských vozidlách či na miestach, kde je bežná výpočtová technika nepraktická. Pracovali sme teda s pomerne malým priestorom, ktorý sme sa snažili vybaviť tým najlepším, čo momentálne trh s procesormi či grafikou prináša. Vo výsledku sa nám podarilo pripraviť prístroj, ktorý dokáže v reálnom čase prenášať a tiež analyzovať obrovský objem dát,“ vysvetlil Petruf.

,,Počítače a servery sú zariadenia veľmi citlivé na otrasy, pri vývoji našich produktov preto odstraňujeme túto ich slabú stránku. Našim cieľom je, aby bez poškodenia prežili napríklad zhodenie z lietadla na padáku pri núdzovom dopĺňaní zásob priamo v teréne,“ dodal riaditeľ.

Slováci obsadili prvé miesto:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Aliter Technologies)

Viac o téme: Aliter TechnologiesSuperpočítačVojenská technikaVýstava vojenskej technikySuperserver
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu