Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Psychologička vysvetľuje víťazstvo Smeru: Ľudia hľadali jasného lídra a istoty po covide a vojne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Úspech strany Smer-SD v predčasných parlamentných voľbách možno vysvetliť tým, že časť voličov po období pandémie nového koronavírusu a vojny na Ukrajine hľadá istotu, stabilitu a silného lídra. To pre nich podľa výsledku volieb reprezentuje bývalý premiér Robert Fico. Uviedla to sociálna psychologička z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied Barbara Lášticová.

archívne video

Videopríhovor Roberta Fica k povolebným rokovaniam

Ako uviedla, jeho strane sa zároveň v predvolebnej kampani podarilo silno mobilizovať emócie, ako je hnev na aktuálnu vládu. Týkalo sa to napríklad jej pozície voči vojne na Ukrajine, pocitu ohrozenia spojeného s migráciou alebo s mimovládnym sektorom. Súčasťou bola aj mobilizácia nedôvery voči prezidentke Zuzane Čaputovej.

Protest proti vláde Matoviča a Hegera

Dodala, že výsledok predčasných parlamentných volieb nevyjadruje len podporu strany Smer-SD či protest voči vláde Igora Matoviča či Eduarda Hegera. "Silný zisk doteraz mimoparlamentného Progresívneho Slovenska zároveň naznačuje, že na Slovensku je veľké množstvo ľudí, ktorí chcú zmenu a úplne novú slovenskú politiku," zdôraznila psychologička.

Zuzana Čaputová a Robert Fico
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová a Robert Fico  (Zdroj: Topky/Maarty)

Najvyššia účasť od roku 2002

Podľa jej slov aj keď vyhrala strana Smer-SD, ľudia vo voľbách vyjadrili najväčšiu podporu trom stranám, ktoré v poslednom období neboli súčasťou vládnej koalície. "Zaznamenali sme najvyššiu volebnú účasť od roku 2002, čo znamená, že voliči sa mobilizovali, aby vyjadrili svoj názor na ďalšie smerovanie spoločnosti," objasnila. Zároveň podotkla, že výsledok strany ukazuje, že časť slovenských voličov zabudla na udalosti, pre ktoré sa v minulosti vláda Roberta Fica skončila.

"Naša pamäť funguje selektívne a to platí aj v prípade politického správania. Niektorí mu dali hlas preto, že majú pozitívne spomienky na jeho vládu ako na obdobie relatívnej politickej a ekonomickej stability," spomenula. Povedala, že spomienky na negatívne aspekty a udalosti, ako sú napríklad korupcia či vražda novinára Jána Kuciaka, už pre voličov strany Smer-SD nie sú až natoľko výrazné a dostupné.

Čerstvá pamäť obsahuje len chaos a konflikty

Lášticová poznamenala, že to možno vysvetliť tým, že ľudia majú v čerstvej pamäti konfliktné a chaotické vládnutie počas pandémie nového koronavírusu. Sú to aj ekonomické dôsledky vojny na Ukrajine, ktoré si spájajú s vládami Matoviča či Hegera. "Napriek tomu, že obaja vládli v objektívne ťažkej spoločenskej situácii a že na Slovensku boli aj mnohé pozitíve zmeny, máme tendenciu skôr si pamätať negatíva," potvrdila s tým, že práve negatívne udalosti majú aj významnejší vplyv na naše prežívanie ako tie pozitívne.

Viac o téme: PsychologičkaRobert FicoSmer-SDVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu