Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Spojené štáty odsudzujú útok skupiny HAMAS: Pomôžeme kľúčovému spojencovi brániť sa! Jasné stanovisko z Bieleho domu

Joe Biden Zobraziť galériu (3)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg, Oren Ziv)

WAHSINGTON - Spojené štáty v sobotu jednohlasne odsúdili útok hnutia Hamas na Izrael. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia Bieleho domu.

archívne video

Hamas roky budoval sieť podzemných tunelov nazývanú Metro: Izrael ich takto zbombardoval (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

"Spojené štáty jednohlasne odsudzujú nevyprovokované útoky teroristov Hamasu proti izraelským civilistom," uviedol Biely dom. Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan komunikuje s izraelskou stranou v spojitosti s vojenskou operáciou."Stojíme pevne pri izraelskej vláde a občanoch a vyjadrujeme sústrasť nad stratou izraelských životov počas týchto útokov," dodal Biely dom.

Spojené štáty odsudzujú útok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg)

Hamas v sobotu ráno vypálilo stovky rakiet smerom na Izrael. Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav a začala útočiť na ciele v pásme Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obyvateľom oznámil, že krajina je vo vojne a nariadil hromadnú mobilizáciu záložníkov.Izraelské sily takisto bojujú aj proti ozbrojencom z hnutia Hamas, ktorí prenikli na územie Izraela.Útoky hnutia Hamas už odsúdili vrcholní predstavitelia Európskej únie i viaceré krajiny vrátane Nemecka, ČR či Ukrajiny.

Izrael bude mať to, čo potrebuje na svoju obranu

Pentagon v sobotu opätovne potvrdil "neochvejný" záväzok Spojených štátov voči právu Izraela brániť sa. Sľúbil, že zabezpečí, aby kľúčový spojenec USA na Blízkom Východe mal na to prostriedky. "Náš záväzok voči právu Izraela brániť sa zostáva neochvejný," uviedol minister obrany Lloyd Austin vo vyhlásení. Pentagon preto bude "na zaistení toho, aby Izrael mal to, čo potrebuje na svoju obranu a ochranu civilistov pred nerozlišujúcim násilím a terorizmom."

Viac o téme: USAIzraelHamasJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu