Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Analytici sa mýlili, ceny palív raketovo stúpajú! Nehorázne zdražovanie deptá vodičov: Hodnota nafty prelomila ďalší rekord

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: Getty Images, Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA – Ceny pohonných hmôt šoférov prekvapili aj v tomto týždni. Na konci septembra to na čerpacích staniciach vyzerá tak, že predpovede analytikov o znižovaní cien palív v septembri sa nevyplnili a ceny benzínu a nafty rastú aj naďalej. Nastal scenár, ktorý sa podľa mienky väčšiny motoristov zopakovať nemal. Hodnota nafty prelomila ďalší rekord a po skoro roku sa so svojou cenou opäť vyšplhala nad priemernú cenu benzínu. Presvedčte sa sami, čo sa s cenami na čerpacích staniciach stalo.

Ceny pohonných hmôt stúpli aj v 22. týždni (Zdroj: Topky/ Maarty)

Vývoj cien pohonných hmôt na slovenskom trhu prekvapil aj tých najpovolanejších. Napriek pozitívnym predpovediam, ktoré ohlasovali pokles cien benzínu a nafty po konci dovolenkovej sezóny sme svedkami ich postupného rastu. Hodnota pohonných hmôt sa v priebehu posledných týždňov dostala na svoje rekordné maximum a vodičov prekvapila aj cena nafty, ktorá sa po dlhých mesiacoch opäť raketovo vzrástla. Jej aktuálne cena tak dokonca prerástla dlhodobo drahší benzín.

Analytici sa mýlili, ceny
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Cena benzínu sa oproti minulému týždňu výrazne nepohla. S novou cenou 1,716 EUR/l sa však aj naďalej drží v rozmedzí najvyšších hodnôt za tento rok. Oproti minulému týždňu, kedy sme liter benzínu na čerpacích staniciach natankovali za 1,711 EUR/l tak jeho cena vzrástla len o polovicu centa za liter.

Analytici sa mýlili, ceny
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Motoristov však koncom tohto týždňa zaskočil raketový rast ceny nafty, ktorá s novou cenovkou 1,722 EUR/l prerástla aktuálnu hodnotu benzínu o 0,006 EUR. Prekonala tak dlhodobý trend, pri ktorom sa ceny nafty dokázali držať pod cenami benzínu. Oproti minulému týždňu tak dokonca vodiči dieselových motorov zaplatia za jediný liter dieselu výrazne viac. Oproti hodnote 1,690 EUR/l, na ktorej sa cena nafty držala v priebehu minulého týždňa tak dnes za jediný liter paliva zaplatíme o 0,032 EUR viac.

Analytici sa mýlili, ceny
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Viac o téme: SlovnaftNaftaOMVShellBenzínPohonné hmotyCeny PHMČerpacie staniceRast cienOrlen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu