Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Proces so šéfom združenia Slovenská pospolitosť je vo finále: V októbri majú zaznieť záverečné reči

Jakub Škrabák
Jakub Škrabák (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BANSKÁ BYSTRICA - Hlavné pojednávanie so šéfom združenia Slovenská pospolitosť Jakubom Škrabákom obžalovaným z viacerých extrémistických trestných činov je na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vo finále.

V stredu vypovedal znalec Matej Medvecký, ktorého súd znova predvolal na dovysvetlenie významu niektorých symbolov, napríklad kolovrat alebo dvojramenný dvojkríž, ktoré Slovenská pospolitosť použila na tričkách, mikinách, odznakoch a iných propagačných materiáloch. Samosudca pojednávanie odročil na 24. októbra, keď majú zaznieť záverečné reči a pravdepodobne vyhlási aj rozsudok.

Archívne video: Polícia informuje o extrémizme: Nezatvárajte pred ním oči!

Polícia informuje o extrémizme: Nezatvárajte pred ním oči! (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry v prípade uznania viny Jakubovi Škrabákovi hrozí trest odňatia slobody na štyri až osem rokov. Je obžalovaný zo zločinu rozširovania a výroby extrémistických materiálov, ako aj prečinu ich prechovávania. Skutkov sa mal dopustiť v rokoch 2015 až 2018.

Proces sa začal vlani v júli. Obžalovaný tvrdí, že je nevinný, obžaloba vykonštruovaná a nikdy nič zakázané nevyrábal a ani nepredával. Nejde vraj o extrémistické symboly, ale slovanské. Jakuba Škrabáka zadržala Národná kriminálna agentúra v roku 2018 pri zásahu proti extrémistom. Vykonala vtedy viacero domových prehliadok a prehliadok iných priestorov.

Viac o téme: ExtrémizmusSúd Slovenská pospolitosťJakub Škrabák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu