Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Súd ukončil dokazovanie v prípade exšéfa Matice slovenskej Jozefa Markuša: Oslobodili ho

Bývalý predseda Matice slovenskej Jozef Markuš, obžalovaný z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, prichádza na hlavné pojednávanie.
Bývalý predseda Matice slovenskej Jozef Markuš, obžalovaný z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, prichádza na hlavné pojednávanie. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Senát Mestského súdu Bratislava I ukončil dokazovanie na hlavnom pojednávaní s exšéfom Matice Slovenskej Jozefom Markušom, ktorý čelí obžalobe pre podozrenia zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Nasledovali záverečné reči. V piatok popoludní by mal byť vyhlásený rozsudok.

aktualizované 13:00 Bývalého šéfa Matice slovenskej Jozefa Markuša oslobodil Mestský súd Bratislava I spod obžaloby, ktorú na neho podali pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátorka podala odvolanie."Väčšina senátu sa priklonila k obhajobnému prednesu, že skutok nie je trestným činom," priblížil predseda senátu Karol Posluch. Rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov dva ku jeden.

Navrhla obžalovaného uznať za vinného

Prokurátorka bratislavskej krajskej prokuratúry navrhla obžalovaného uznať za vinného a uložiť mu trest odňatia slobody na dolnej hranici trestnej sadzby. Navrhla tiež uloženie ochranného dohľadu v trvaní jedného roka a povinnosť nahradiť spôsobenú škodu.

Obhajca obžalovaného Stanislav Jakubčík je presvedčený o tom, že jeho klient nespáchal trestný čin. "Obžalobe sa nepodarilo dostatočne presvedčivo dokázať vinu môjho klienta," podotkol. Navrhuje preto oslobodenie jeho klienta spod obžaloby.

Na piatkovom hlavnom pojednávaní sa čítali aj listinné dôkazy a znalkyňa vypovedala k posudku, ktorý bol navrhnutý obhajobou. Prokurátorka bratislavskej krajskej prokuratúry namietala nezákonnosť predloženého znaleckého posudku. Znalkyňa odmietla, že by v posudku riešila právne otázky a robila právne závery.

archívne video

Podľa slov Mareka Paru Mikuláš Černák evidentne manipuloval túto kauzu (Zdroj: TASR/Hercegh, Kotian)

Porušil svoje povinnosti

Podľa obžaloby mal Jozef Markuš porušiť svoje povinnosti, keď v roku 2007 rozhodol o prevzatí dlhu Matičného fondu v celkovej výške 202.393,55 eura (6.097.308,20 Sk). Pôvodne mu Okresný súd Bratislava III v roku 2016 vymeral jednoročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na dva roky.

Krajský súd v Bratislave však toto rozhodnutie zrušil a prípad vrátil späť prvostupňovému súdu. Vo veci sa dlhšie nekonalo pre zdravotné problémy Jozefa Markuša Trestné oznámenie na neho vedenie Matice slovenskej podalo v roku 2011.

Viac o téme: PrípadSúdMatica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu