Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Útvar hodnoty za peniaze odporúča pri nákupe protivzdušnej obrany preveriť potrebu nového radaru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: OS SR)

BRATISLAVA - Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) odporúča pri nákupe protivzdušnej obrany (PVO) pred podpisom zmluvy preveriť potrebu kupovať nový radar, ako aj spresniť prevádzkové náklady. Rezortu obrany radí tiež vytvoriť plán obstarávania munície pre prvú fázu projektu. Vyplýva to z aktualizácie hodnotenia projektu.

"V štúdii nie je jednoznačne preukázaná ekonomická efektívnosť rozšírenia projektu o nový radar za 15,4 milióna eur s DPH," skonštatoval útvar. Ako zhodnotil, pôvodne bol plán integrovať už zakúpený radar pre systémy velenia PVO. Počas vyhodnotenia ponúk sa MO SR rozhodlo pre ponuku s novým radarom, pričom toto rozhodnutie treba vyhodnotiť.

Archívne video: TK OĽaNO a priatelia- STUPŇUJÚCE NÁSILIE VOČI OĽANO a REAKCIA NA AKCIU VÍRUS

TK OĽaNO a priatelia- STUPŇUJÚCE NÁSILIE VOČI OĽANO a REAKCIA NA AKCIU VÍRUS (Zdroj: FACEBOOK/ OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti)

Hodnotitelia upozornili aj na chýbajúci plán nákupu munície, ktorá bude potrebná pre plné operačné nasadenie systémov. Predbežne nákup MO SR vyčíslilo v projektovom zámere na 110 miliónov eur.

Náklady nie je možné overiť

ÚHP poukázal tiež na to, že v súčasnosti nie je možné overiť vyvolané náklady na projekt, napríklad na uskladnenie techniky, priestory na muníciu a údržbu. Rezort ich odhadol na 6 miliónov eur. "Konkrétny zoznam projektov nebol súčasťou podkladov, podľa rezortu bude možné náklady spresniť počas rokovaní o zmluve," dodal.

Ministerstvo obrany SR odporučilo na základe vyhodnotenia ponúk v prvej etape obstarať jeden mobilný systém stredného dosahu od Izraela a prenosné komplety protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu od Poľska. Náklady na oba typy systémov sú 193,98 milióna eur. MO SR plánuje predložiť vyhodnotenie ponúk vláde SR s odporúčaním začať rokovania s vybranými uchádzačmi.

Viac o téme: ZmluvyÚtvar hodnoty za peniazeProtivzdušná ochrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu