Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

ROZHOVOR s expertom: Naozaj vám politické strany chcú dobre? Viete, aké sú ich skutočné záujmy?

Juraj Draxler z iniciatívy Voľte s rozumom. Advertoriál Zobraziť galériu (2)
Juraj Draxler z iniciatívy Voľte s rozumom. (Zdroj: Voľte s rozumom)

Volebná kampaň je v plnom prúde. Už viete, koho budete voliť? O kampani a o tom, ako strany lákajú voličov, sme sa porozprávali s Jurajom Draxlerom. Ekonóm a bývalý minister školstva a vedy je zároveň tvárou iniciatívy Voľte s rozumom. Tá sa snaží o voličskú osvetu, vyzýva ľudí, aby sa riadne zamýšľali nad tým, kto tvorí stranu, ktorej chcú dať svoj hlas.

Je krátko pred voľbami, majú už voliči jasno v tom, koho by chceli voliť?

Prioritou by mala byť najprv ponuka samotných strán. V tejto oblasti sa už teraz začína formovať jasný trend. Smer-SD sa silno profiluje ako garant sociálneho štátu. Je to silná téma a pre voličov zjavne aj dôveryhodná. Po skončení vlád Mikuláša Dzurindu práve Smer zvrátil zákony, ktoré okliešťovali právomoci odborov či sociálnu pomoc.

Hlas-SD sa pre zmenu snaží ukázať tiež ako sociálna demokracia, ale v o niečo menej konzervatívnom šate. Začínajú viac zdôrazňovať všeobecnejšie hospodárske témy, menej sa venujú kultúrnym bojom. Práve súboj týchto dvoch strán bude zrejme pre politológov pomerne zaujímavý.

Oproti tomu Progresívne Slovensko stavilo na jasné témy príťažlivé pre mestských intelektuálov. Sú to najmä témy problematiky sexuálnych menšín, prípadne riešenia mestského prostredia, to znamená hromadnej dopravy a podobne. Na toto asi odpovedá tiež pomerne vyhradená skupina voličov, u ktorej tieto veci rezonujú.

ROZHOVOR s expertom: Naozaj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

To sú veľké strany, z ktorých jedna bude asi zostavovať vládu. A čo tie ďalšie?

Republika je zaujímavá v tom, že teraz vyslovene stratila dych. Evidentne ju prekvapili otázky na minulosť lídra. Navyše, zmätok nastal aj pri téme Európskej únie. Stavajú sa k nej veľmi kriticky, ale prišli na to, že voliči si v skutočnosti nemyslia, že je dnes užitočné či realistické vyhrážať sa odchodom. Na druhej strane majú svoju základňu - v regiónoch si jej predstavitelia, pôvodne ešte v šate kotlebovcov, ľudí získavali priamym kontaktom. Uvidíme, ako sa to pretaví do lojality voličov v deň volieb 30. septembra.

SaS je asi fascinujúca v tom, ako sa už niekoľko mesiacov hľadá. Neustále menia vizuál kampane, podobne sa teraz zrazu vrátili od názvu Saska k pôvodnému Sloboda a solidarita. Tiež majú svoje témy, ako nízke dane alebo podpora podnikania, uvidíme, do akej miery ešte ich niekdajších voličov stále držia.

KDH je dnes do značnej miery regionálna strana, má silnú základňu v prešovskom kraji a oslovuje najmä veľmi tradičné prúdy katolíkov. To ja asi hlavná stránka ich „programu.“ Inak sa ani nesnažia vychádzať s nejakými špecifickými sľubmi. Ale funguje im to v tom zmysle, že majú pomerne stabilnú podporu.

Dostane sa do parlamentu ešte niekto ďalší?

Na hrane zvoliteľnosti sú hneď tri subjekty. Koalícia OĽaNO a priatelia je z nich asi najčitateľnejšia vtom, že v nej ide v zásade o postavu jej lídra. Ten je síce u väčšiny obyvateľov extrémne nepopulárny, ale má určité špecifické skupiny voličov, vrátane tých z veľmi sociálne vylúčeného prostredia, ľudovo povedané z osád. V tejto chvíli síce táto strana, presnejšie koalícia, vyzerá nezvoliteľná, no štýl Igora Matoviča vie niekedy zaujať aj na poslednú chvíľu.

Sme rodina sa v minulosti profilovala napríklad prísľubom exekučnej amnestie, okrem toho, časť voličov pozitívne vníma Borisa Kollára ako človeka, ktorý je síce bohatý, ale rozdáva. Svojím spôsobom to je ich program.

Zaujímavá bude SNS. Nasadili silné tradicionalistické témy, nesnažia sa až tak oslovovať voličov konkrétnymi sľubmi, ako tým, že oni sú tí silní domáci konzervatívci, na ktorých sa dá spoľahnúť v nestálom svete plnom chaosu ohľadom identít. Či to bude stačiť na parlamentné stoličky, uvidíme, zatiaľ je to tesné.

Ste tvárou iniciatívy Voľte zodpovedne. O čo tejto iniciatíve ide?

Snažíme sa najmä apelovať na voličov, aby pred voľbami naozaj rozmýšľali. Jednoducho treba vedieť, kto sú vlastne lídri strany, ktorú zvažujete a čo v živote dosiahli. Alebo či by naozaj stačili na riešenie niektorých tém kľúčových pre štát. Nie sú to náročné výzvy, ale volič je často tak oslnený politickými videami či statusmi, že si zabudne klásť aj takéto jednoduché otázky. K tejto téme nájdete na našom webe www.voltesrozumom.sk aj osvetové videá a základné princípy toho, ako by mal rozmýšľať volič.

Advertoriál pripravený v spolupráci s Voľte s rozumom o.z.

Viac o téme: DrexlerVolby 2023Voľte s rozumom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu