Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNE Parlament predviedol totálnu FRAŠKU: Tri schôdze a nulový výsledok, veľký trapas!

Poslanci sa pokúšajú otvoriť tri schôdze. Zobraziť galériu (10)
Poslanci sa pokúšajú otvoriť tri schôdze. (Zdroj: YouTube/TV NR SR)

BRATISLAVA - Za posledné dva mesiace fungovania úradníckej vlády a dočasného parlamentu v priestoroch zimnej jazdiarne pod Bratislavským hradom sme si už zvykli, že ani jedna z avizovaných mimoriadnych schôdzí sa neotvorila. Nikdy nebolo dostatok poslancov, aby bolo plénum uznášaniaschopné. Schôdze sa dočasne uskutočňujú v jazdiarni, pretože rokovacia sála stále prechádza rekonštrukciou hlasovacích zariadení. Zatiaľ to z hľadiska otvárania schôdzí vyzerá na poriadnu frašku.

archívne video

Sme rodina o nadchádzajúcich troch mimoriadnych schôdzach, ale aj o nelegálnej migrácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 12:20

Strana Hlas-SD reaguje na neotvorenie schôdzí.

Aktualizované 12:17 - poslanci dnes neotvorili ani jednu z troch schôdzí

Poslanci ani na druhýkrát neotvorili 101. schôdzu. Prezentovalo sa len 62 poslancov a schôdza sa tak, ako predošlé dve, presúva na zajtrajšok.

Aktualizované 11:46

Podpredseda národnej rady Juraj Blanár kontroluje účasť aj na 101. schôdze. Prezentovalo sa však len 57 poslancov, čo nie je dostatok. Ani tretia schôdza sa tak zrejme dnes nezačne. Poslanci sa teda pokúsia poslednýkrát otvoriť schôdzu o 30 minút.

Veronika Remišová a Roman Mikulec
Zobraziť galériu (10)
Veronika Remišová a Roman Mikulec  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 11:30

Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský zo Sme rodina druhýkrát zisťuje uznášania schopnosť pre 102. schôdzu. Ukazuje sa, že ani táto schôdza dnes otvorená nebude, a rovnako, ako tá stá, sa presúva na piatok. Prezentovalo sa totiž len 44 poslancov. Poslanci po 15 minútach pristúpia k otvoreniu tretej, 101. schôdze o zdravotníckom zákone. 

Aktualizované 11:26

Reakcia koalície OĽaNO a priatelia so stranou Za ľudí po neotvorení 102. schôdze.

OĽaNO reaguje na neotvorenie mimoriadnej schôdze k migrácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 11:01

Ani 102. schôdza nebola otvorená, keďže sa prezentovalo menej ako 50 poslancov. Ide o schôdzu k zmene trestného zákona. Nasleduje prestávka, po ktorej sa bude uznášaniaschopnosť kontrolovať znova. Ak sa neotvorí ani táto schôdza, začne pokus o otvorenie tretej schôdze k zdravotníckemu zákonu.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (10)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 10:50

K neotvoreniu schôdze o migrantoch sa vyjadruje strana Smer-SD. "Hlásil som sa vždy k politike tvrdej ruky. Ponúkali sme všetky naše kapacity. V tomto duchu aj Slovensko urobilo niekoľko príspevkov. Prísť na územie EÚ nemôže byť právom nelegálneho migranta," tvrdí Robert Fico.

Smer-SD k neotvoreniu mimoriadnej schôdze o nelegálnej migrácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 10:43

Stú schôdzu sa ani na druhý pokus nepodarilo otvoriť. Podpredseda Národnej rady Gábor Grendel konštatuje, že prítomných bolo 70 poslancov, čo stále nestačí na číslo 76. Schôdza sa odkladá na piatok o 10:00. Nasleduje prestávka a po nej sa poslanci o 11:00 pokúsia otvoriť 102. schôdzu NR SR.

Robert Fico
Zobraziť galériu (10)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)
 

Aktualizované 10:10

Poslancom Národnej rady (NR) SR sa vo štvrtok ráno nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k téme nelegálnej migrácie, ktorú inicioval Smer-SD. V úvode rokovania sa neprezentovalo dostatok poslancov, prítomných bolo len 67 z nich. Ďalší pokus otvoriť schôdzu bude o 30 minút.

Smer-SD chce, aby parlament uznesením požiadal vládu nariadiť dočasné obnovenie kontroly hraníc SR s Maďarskom. Vláda by tiež podľa návrhu uznesenia mala dôsledne uplatňovať readmisnú dohodu s Maďarskom.

Tri schôdze

Parlament dnes okrem témy migrácie chce otvoriť ešte ďalšie dve témy. Majú to byť schôdze o zmenách v systéme pohotovostí a o zmenách trestného zákona.

V jazdiarni sú fyzicky prítomní predstavitelia Smeru, Sme rodina, SaS, OĽaNO, Demokratov aj ďalších strán. Prezentovanie sa na schôdzi je však už iná pesnička. 

Boris Kollár
Zobraziť galériu (10)
Boris Kollár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (10)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Peter Pčolinský
Zobraziť galériu (10)
Peter Pčolinský  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Schôdzu k migrantom si na vlastné "tričko" berú predstavitelia Smeru a poslanci okolo Tomáša Tarabu, kandidáta za SNS. Nezhodujú sa na postupe vlády a tvrdia, že ich stratégia je založená voľnom prechode hraníc všetkým nelegálnym migrantom. Ak by sa schôdza otvorila, budú žiadať prehodnotenie aktuálnej situácie, zavedenie kontrol a možno aj vyhostenie niektorých z nich.

Robert Fico
Zobraziť galériu (10)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Denisa Saková a Ján Ferenčák
Zobraziť galériu (10)
Denisa Saková a Ján Ferenčák  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: SchôdzaMigrantiRobert FicoBoris KollárNárodná radaZimná jazdiareň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu