Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mesiac september je najvhodnejší na zber jabĺk: Tri recepty na najlepšie pochúťky z tohto ovocia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Mesiac september je tu a ním aj zber jabĺk na väčšine nášho územia. Toto ovocie nielenže ponúka niekoľko zdravotných výhod, ako je zníženie šance rozvoja rakoviny, cukrovky a srdcových chorôb, ale je aj veľmi chutné. Vyskúšajte recepty, v ktorých hlavnú úlohu zohráva práve jablko.

Bežne sa jablká používajú najmä v receptoch, ako sú koláče, sušienky, muffiny, džem, šaláty, ovsené vločky alebo smoothies. Sú tiež skvelým občerstvením. Okrem kulinárskej všestrannosti a množstva farieb a chutí sú jablká mimoriadne zdravé ovocie s mnohými výskumami podloženými výhodami. Ak sa chcete stravovať zdravšie a zároveň využiť aj jablká, tieto recepty by ste určite mali vyskúšať!

1. Vianočná klasika trošku inak a s jablkami

Ak sa povie majonézový šalát, ihneď sa nám v hlave rozbliká kontrolka – Vianoce. Avšak, nemusí to tak byť vždy. Pripravili sme si pre vás jej obmenu s jablkami a údenými korbáčikmi. Recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho pripraviť aj skutočný začiatočník.

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať:

3 ks jablká

1 ks cibuľa

1 balíček mrazenej zeleniny (hrášok, brokolica, mrkva a kukurica)

majonéza

kyslá smotana

soľ

korenie

korbáčiky/nite

Mesiac september je najvhodnejší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Postup

Cibuľku si najemno nakrájame a vložíme do väčšej misky. Na jablkách necháme šupku a nakrájame ich na menšie kúsky. Pridáme k cibuľke. K cibuľke a nakrájaným jablkám pridáme aj zeleninu. Všetko si poriadne zamiešame.

Majonézu a smotanu pridáme podľa vašej preferencie. Ak máte radšej vláčnejšie a jemnejšie jedlá, pridajte toho viac. Zmes okoreníme a osolíme. Najlepšie bude chutiť, ak ju necháme cez noc postáť v chladničke. Výborne sa k nej hodí čerstvé pečivo, ale aj ryba.

2. Nedeľný obed s jablkami

Kura je jedným z najobľúbenejších a najviac pripravovaných jedál v každej domácnosti. Ak vás už unavuje pripravovať ho stále rovnakým spôsobom, vyskúšajte nový! Práve tento s jablkami je jednoduchý a zároveň veľmi chutný.

Na prípravu kuraťa s jablkami budeme potrebovať:

1 kura

4 ks jablko

3 strúčiky cesnaku

olivový olej

soľ

mletá červená paprika

drvená rasca

vývar

biele víno

Mesiac september je najvhodnejší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Postup

Je na vás, či budete piecť kura v celosti alebo si ho predom naporciujete. Jednu polievkovú lyžicu olivového oleja si zmiešame so soľou, mletou červenou paprikou, drvenou rascou a prelisovaným cesnakom. Zmes poriadne zamiešame, aby sa chute prepojili. Potrieme ňou dôkladne všetky časti kuraťa, ktoré sme si vložili na vymastený plech.

Jablká poriadne umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Hodíme na plech s kuraťom a všetko podlejeme vínom a vývarom. Plech zakryjeme alobalom a po ním pečieme kura 40 minút na teplote 180 stupňov. Po odkrytí pečieme kura rovnaký čas a sledujeme jeho farbu. Počas pečenia ho občas polejeme výpekom.

3. Jablkové raňajky

Chutné a ľahké jablkové lievance stvorené na raňajky. Poteší sa im aj ten najmenší maškrtník. Lievance možno podávať aj ako sladkú bodku za obedom alebo večerou.

Na prípravu jablkových lievancov budeme potrebovať:

2 hrnčeky hladkej múky

2 hrnčeky mlieka

2 ks vajce

2 ks jablká

1 ks kypriaci prášok do pečiva

1 ks škoricový cukor

Mesiac september je najvhodnejší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images )

Postup

Jablká zbavíme šupky a nastrúhame. Necháme ich chvíľku odstáť, aby pustili šťavu. Múku preosejme a zmiešajme s kypriacim práškom. Premiešame a pridáme cukor a vajcia. Keď už nastrúhané jablká pustili šťavu, pridáme ich do cesta a všetko poriadne premiešame. Postupne do cesta pridávame mlieko, aby cesto nezostalo riedke. Pečieme ich na panvici s kvapkou oleja. Výborne chutia s ovocím alebo sladkou nátierkou.

Aký je váš obľúbený recept s jablkami? Podeľte sa oň s nami v komentároch!

Viac o téme: ReceptOvocieJablkoZber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu