Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mikloško si zaspomínal na kruté udalosti z augusta 1968: Presne pred 55 rokmi som bol na TOMTO mieste!

Predstavitelia KDH si pripomínajú udalosti spred viac ako 55 rokov. Zobraziť galériu (2)
Predstavitelia KDH si pripomínajú udalosti spred viac ako 55 rokov. (Zdroj: KDH)

BRATISLAVA - Už niekoľko desaťročí si Slováci užívajú slobodu, demokraciu a možnosť vycestovať do okolitých krajín za prácou či na dovolenku bez dlhých čakaní pred hranicami či iných nepríjemných spomienok. Situácia však v auguste 1968 bola ešte horšia, ako spomínané neduhy. Na naše územie sa totiž pred 55 rokmi neplánovane dopravili vojská Varšavskej zmluvy, čo u mnohých vtedy vyvolalo paniku. Na túto paniku si živo pamätá aj bývalý disident a súčasný kandidát KDH František Mikloško.

VIDEO Marián Čaučík a František Mikloško si pripomínajú august 1968:

Mikloško a Čaučík z KDH si pripomínajú nepríjemné udalosti z augusta 1968 (Zdroj: KDH)

Pred 55 rokmi som bol tu, vyhlásil Mikloško

Mikloško bol vtedy ako priamy svedok bratislavskej streľby okupačných vojsk. Spolu s podpredsedom KDH Mariánom Čaučíkom tak verejnosti odovzdávajú aktuálny odkaz dnešnej spomienky. "21. augusta 1968 som bol tu, na tomto námestí. Tu som bol, keď sovietskí vojaci začali strieľať. Vo chvíli, keď počujete guľomety, tak všetci začnú utekať preč," popisuje strašné udalosti z konca 60. rokov Mikloško.

Slobodu si zaslúži ten, kto je ochotný za ňu zabojovať

"Bohužiaľ, v tých chvíľach boli zastrelení Danka Košanová a ďalší dvaja ľudia," pokračuje Mikloško. Podľa neho to bola trauma, ktorú ľudia v sebe nosia celý život. August 1968 však podľa Mikloška znamenal aj niečo iné, a síce uvedomenie, že sovietsky komunizmus je nereformovateľný, a že každú zmenu potláča tankami. "Podobne, ako iní moji rovesníci, aj ja som sa narodil a vyrastal som neslobode, v socialistickom Československu, ktoré prijímalo pokyny z Kremľa a žilo za ostnatým drôtom železnej opony. V roku 1968 svitla nádej, že tento režim sa dá reformovať. Bol to omyl a na ďalších 20 rokov tu bola nesloboda," spomína Čaučík, podľa ktorého si slobodu zaslúži hlavne ten, kto je ochotný za ňu zabojovať.

Mikloško si zaspomínal na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: KDH)

Viac o téme: August 1968KDHFrantišek MikloškoŠafárikovo námestieMarián Čaučík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu