Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hlas zatočí s bankami, základom politiky musí byť človek! Drucker chce po voľbách napraviť škody bývalej vlády

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA – Banky zaznamenali minulý rok rekordne najvyšší čistý zisk a zarábali pritom na poctivých ľuďoch. Ak bude strana Hlas-SD vo vláde, bude chcieť uplatňovať bankový odvod vo výške 50 % zdanenia výnosov z poplatkov a transakcií, ktoré zaplatili v dominantnej miere obyvatelia. Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii informoval člen predsedníctva mimoparlamentného Hlasu-SD Tomáš Drucker.

TK strany Hlas-SD na tému: Silný štát ochráni ľudí pred zdražovaním (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Získané peniaze by Hlas-SD použil na pomoc štátu pre obyvateľov, ktorí sa vplyvom zásadného rastu splátok úverov na bývanie dostali do neriešiteľnej sociálnej situácie. „Som presvedčený, že ak sme v kríze a trh si s tým nevie poradiť, musí nastúpiť štát," povedal Drucker.

Hlas zatočí s bankami,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa Tomáša Druckera, kandidáta do parlamentných volieb za stranu Hlas-SD je Slovensko v katastrofálnom stave. Tvrdí, že potrebujeme okamžité a funkčné riešenia, tie vie však podľa jeho slov ponúknuť práve len strana Hlas. „Dnes, spolu s kolegom Kamilom Šaškom chceme hovoriť o riešeniach. Dnes ráno som sa prebudil a mal som pocit, že už nebudeme mať o čom rozprávať, ale ukázalo sa, že politické strany – Progresívne Slovensko a Demokrati absolútne tápajú, vôbec netušia, aké sú problémy, a ako na tieto problémy reagovať,“ tvrdí Drucker.

Hlas zatočí s bankami,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Bývanie je na Slovensku podľa neho menej dostupné pre vysoké úročenia na hypotekárne úvery. Ľudia prestali čerpať hypotekárne úvery, ale čerpajú spotrebné úvery, lebo si nevedia zabezpečiť základné potreby.

„Túto situáciu majú v istej zodpovednosti aj banky. Objem všetkých poskytnutých úverov dosiahol 90 % všetkých úspor ľudí na krátkodobých pôžičkách a celkové zadlženie bolo vyššie ako finančné aktíva obyvateľstva," povedal Drucker s tým, že ak bude Hlas-SD vo vláde, od zástupcov finančného sektora bude žiadať, aby ponúkol riešenia.

Hlas zatočí s bankami,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

To, čo zarobili banky navyše, by podľa Druckera mali vrátiť všetkých klientom. Ľuďom, ktorým fixácie končia v období od 1. júla 2022 do 30. júna 2024, by mali mať predĺžené ich doterajšie fixácie o dva roky, alebo by im banky mali ponúknuť také úročenie, aké bolo k 30. júnu 2022. „Majú dostatok zdrojov, aby klientom vrátili to, čo si aj nepoctivo zobrali," doplnil Drucker.

Viac o téme: ChudobaTomáš DruckerHlas-SDKamil ŠaškoPomoc ľuďomPomoc domácnostiam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu